Министрите На Културата На България И Косово Подписаха Споразумение За Копродукция В Областта На Кинематографията

Министрите На Културата На България И Косово Подписаха Споразумение За Копродукция В Областта На Кинематографията


  Министърът на културата на Найден Тодоров направи кратко официално посещение днес в Република Косово.







  В рамките на визитата си той разговаря с министъра на културата в правителството на Косово Хайрулла Чеку, с когото подписаха Споразумение за копродукция в областта на кинематографията между Косово и България.

  Министър Тодоров отбеляза, че в последните години политическият диалог между Република България и Република Косово се развива успешно и в приятелска атмосфера. „Свидетелство за това е и днешното подписване на Споразумение за кинематографична копродукция между Правителството на Република България и Правителството на Република Косово“, посочи той.

  Сред обсъдените с министър Чеку теми бе и тази за възможността да активизираме за сътрудничеството между страните ни в областта на фолклора.  Добри перспективи за партньорство бяха набелязани още в областта на сценичните изкуства, културното наследство, музиката и обмена на студенти в областта на изкуствата.

  Церемонията по подписването се състоя в Министерството на културата, младежта и спорта на Косово. Споразумението е за срок от 5 години, с опция за удължаване. От българска страна присъстваха посланикът ни в Република Косово г-н Христо Гуджев, Димитър Манчев от посолството, и Петър Тодоров, изпълнителен директор на ИА „Национален филмов център“.