Министърът На Културата Найден Тодоров Участва В Официалното Откриване На Българския Щанд На Франкфуртския Панаир На Книгата

Министърът На Културата Найден Тодоров Участва В Официалното Откриване На Българския Щанд На Франкфуртския Панаир На Книгата


  Министърът на културата Найден Тодоров участва днес в официалното откриване на Българския щанд на Франкфуртския панаир на книгата. Министърът поздрави официалните гости, сред които бяха заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова и посланикът ни в Германия Григор Порожанов.






  „Моите колеги от Mинистерството на културата ми подготвиха една прекрасна реч, чрез която да Ви обясня колко важно културно наследство са книгите. Няма да прочета тази реч. Защото не съм съгласен с нея“ – с тези думи министър Тодоров започна словото си. Той поясни, че за него книгите не са наследство, или по-скоро - не са само наследство, защото са много повече.

  „Книгите са нашето спасение в един свят, в който хората са забравили да мечтаят, да съчувстват на съседния човек. Свят, в който сякаш сме загубили надеждата за бъдещето. Книгите са лекарство за нашите души. Те ни учат на емпатия, учат ни да използваме въображението си, за да мечтаем за едно по-красиво бъдеще, а често ни дават и идеите как да продължим напред“, посочи българският министър на културата.

  Той призова присъстващите да си спомнят заедно с него за един от големите световни фантасти Жул Верн. „Коя от неговите книги е днес фантастика? Пътуването до луната? Или съществуването на подводници като Наутилус? Книгите са обединяващият фактор на човечеството, чрез който едни ни учат да мечтаем, а други - как да постигнем мечтите си! Затова този невероятен панаир е толкова важен! Защото е среща на мечтатели, фабрика за идеи за бъдещето! Благодаря на всички автори и издатели - за това, че ни подаряват надежда за бъдещето. Щастлив съм, че България е част от този панаир и се надявам, че и ние ще можем чрез нашите мечтатели и разпространители да дадем своята дан за пътя на човечеството напред“, каза още министър Найден Тодоров.







  Международният панаир на книгата във Франкфурт е изключително важно събитие, както за популяризирането на български автори, така и за осъществяване на качествен международен обмен в сферата на литературата и книгоиздаването. Събитието е ключово за подпомагане и разпространение на българската култура в чужбина. Участието в него подпомага изграждането и затвърждаването на контакти с международни организации, откриването на нови възможности за европейско сътрудничество, привличането на партньори от други национални организации и разширяването на мрежите от контакти за целия издателски и книготърговски бранш. Огромно е и имиджовото значение за позиционирането и присъствието на страната ни и на българската литература и автори на този водещ световен форум. Затова и участието ни е подкрепено от Министерството на културата.

  Всяка година книгите, които представяме на българския щанд, се даряват на българските училища във Франкфурт - „Буквар“ и „Васил Левски“.

  Националният ни щанд е с големина 32 кв.м. Той служи като информационна точка за представяне на български автори, програми за превод и литературни събития в страната, издатели. Тази година Национален фонд „Култура“ предостави и преводни заглавия, които да бъдат представени. Традиционно Национален център за книгата и НДК предоставят и каталозите на детски и художествени книги от България, които изготвят всяка година.

  Асоциация „Българска книга”, която е организатор на участието ни, изготви каталог на всички желаещи български издателства с най-новите книжни заглавия за периода 2023-2024 година.

  Снимки: Невена Рикова