Увеличени добиви през 2024 г. отчете Консултативният съвет по тютюн

Увеличени добиви през 2024 г. отчете Консултативният съвет по тютюн

Увеличение на средните добиви на реколтата през 2024 г. отчете Консултативният съвет по тютюна, който заседава в Министерството на земеделието и храните по искане на бранша. По оперативни данни на дирекция „Растениевъдство“ през 2024 г. средният добив общо за трите сортови групи е увеличен до 179 кг/дка при среден добив от 153 кг/дка за 2023 г. В резултат е налице ръст на продукцията, която тази година достига 4 323 т, при 4 051 т за 2023 г.

Увеличават се както реколтираните площи, така и средният добив при типовете  „Бърлей“ и „Вирджиния“. Производството на „Вирджиния“ за тази година е 815 т при 373 т за 2023 г. и 411 т производство от типовете „Бърлей“ спрямо 267 т за 2023 г. Събраният тютюн тип „Ориенталски“ е 3 097 т при 3 411 т за 2023 г.

Във връзка с преходната национална помощ за сектор „Тютюн“, която според постигнатата договореност с Европейската комисия е с намаляващ бюджет с по 5% годишно, на срещата стана ясно, че след проверки в началото на идната година, предстои отново да бъде проведен Консултативен съвет, който ще определи ставките по сортови групи. Подпомагането за тютюнопроизводителите има освен икономически, социален и демографски ефект в селските райони, заяви министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов.

От Националната асоциация на тютюнопроизводителите изказаха благодарност към министър Тахов за изплатените средства по Временната рамка за Украйна, съгласно споразумението, подписано през февруари между правителството и браншови земеделски организации, както и за усилията за осигуряване на средствата за двата транша, въпреки че не бяха заложени в националния бюджет.

По данни на МЗХ, износът на суров тютюн от България през 2023 г. е достигнал 21 720 т и е на стойност 115 млн. евро. В тази връзка представителите на преработвателната индустрия и на браншовите асоциации на производителите отбелязаха силно конкурентната среда на международните пазари и необходимостта да се поддържа високото качество на произведената суровина.