Зам.-Министър Вельов Участва В Дискусия, Посветена На 25-Годишнината На „Читалищен Вестник“

Зам.-Министър Вельов Участва В Дискусия, Посветена На 25-Годишнината На „Читалищен Вестник“


  Читалищата присъстват слабо в медиите, а са любимо място за деца и родители. Това каза зам.-министърът на културата Калин Вельов за БТА преди официалното начало на дискусия в Благоевград, посветена на 25-годишнината на „Читалищен вестник“. Организатор на дискусията е Съюзът на народните читалища, а домакин бе Народно читалище „Никола Вапцаров 1866“.

  По думите на зам.-министър Вельов за много хора и хобито, и професията, са започнали с първоначалните уроци и кръжоци в читалищата. Затова и не бива да забравяме колко важна е функцията на тези културни центрове за началния етап на култура и образование.

  По думите на зам.-министър Вельов читалището е нещо много специфично българско, с вековни традиции, затова и то ще продължи да играе важна роля в живота ни. Докато върви в крачка с времето, то трябва и да пази първоначалната си идея, да пази традицията, сподели още зам.-министър Вельов. Той подчерта, че е необходимо и дигитализиране, и осъвременяване на читалищата, в които работят много съвестни хора, които вярват във функцията на читалището. Във всяко село център на живота са кметството и читалището, допълни Калин Вельов.

  Ролята на читалищата е важна и в градския живот, която донякъде се обуславя и от обезлюдяването на селата. Читалището продължава да върши функции в града, да пази традиции и култура, които има опасност да изчезнат в обезлюдяващите се села. То следва да пази традициите, но и да се осъвременява откъм всички останали функции, които днешният модерен свят изисква от нас, посочи още заместник-министър Вельов и изрази мнение, че е важно всичко това да бъде медийно известно и популяризирано.

  Медийното присъствие на читалищата бе темата на дискусията в Благоевград, в която взеха участие още председателят на Съюза на народните читалища проф. Николай Дойнов, почетният председател на СНЧ проф. Стоян Дечев, както и заместник-ректорът на Югозападен университет „Неофит Рилски“ доц. Илия Недин и главният редактор на „Читалищен вестник“ Анита Тарасевич.

  Участие имаше още от читалищни дейци от целия регион, като се включиха и заместник областният управител на Благоевград Христо Ангелов и зам.-кметът по култура, спорт и образование в Община Благоевград Станислав Кимчев.

  Снимкa: БТА


Времето