Първи офицерски пагони получи випуск „Цар Симеон Велики“ на ВВВУ „Г. Бенковски“

Първи офицерски пагони получи випуск „Цар Симеон Велики“ на ВВВУ „Г. Бенковски“
„Бъдете достойни последователи на делото на плеядата български пилоти и авиоконструктори, отредили специално място на България в историята на въздухоплаването и зората на военната авиация. Да бъдеш част от Военновъздушните сили не е професия, а призвание“. С тези думи заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев се обърна към възпитаниците от 73-ия випуск „Цар Симеон Велики“ на Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ - 24 курсанти, 64 кадети, 3 военнослужещи-задочници и 80 студенти. Тържественият акт по случай присвояване на първо офицерско звание и връчване дипломите на курсантите, свидетелствата на кадетите за придобиване на професионална квалификация „Сержант“ и дипломите на абсолвентите на ВВВУ „Г. Бенковски” се проведе днес, 26 юли, на централния площад в град Долна Митрополия.

Заместник-министър Радостин Илиев подчерта, че тазгодишните курсанти-випускници встъпват в редовете на въоръжените сили в ключово време на големи очаквания и промени. „Днес, пред лицето на новите рискове и заплахи за сигурността и на фона на войната, която се води само на няколко стотици километра от нас, в българското обществото има безпрецедентен за последните десетилетия консенсус относно необходимостта от инвестиции в отбраната и модернизация на армията. Първият голям бенефициент на този консенсус за модернизация са именно Военновъздушните сили“, каза още заместник-министър Илиев. „Ще имате късмета, честта и отговорността да ръководите усвояването на нови самолети, нови наземни съоръжения и комуникации, да изграждате новите отбранителни способности на Република България и да реализирате съюзническите ни ангажименти по укрепване на регионалната сигурност“, подчерта още той.

Заместник-министър Илиев благодари за високата мотивация за постигането на отлични резултати на първенеца на випуска – лейтенант инж. Борислав Иванов от специализация „Летец пилот“, както и на отличниците сред завършващите курсанти, първенците на випуска сред кадетите – Божидара Миткова и сред студентите – Добромира Бориславова, Алекс Вълчев, Захари Бойчев, Йоана Терзийска, Костадин Костадинов и Стоян Николов.

Началникът на ВВВУ „Г. Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски заяви в словото си, че днешното събитие е важен акт в утвърждаването на България като авиационна държава. Той подчерта, че военното образование и подготовка и професионалното самочувствие на военнослужещите влияят пряко върху военните способности на Военновъздушните сили и върху националната сигурност на България. Той поздрави випускниците за положените усилия и им пожела успехи в редовете на въоръжените сили.

„Ние ще останем в историята на Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ като випуска, който символизира новото му начало към авиационния разцвет на международната сцена“, каза в словото-отговор първенецът на випуска лейтенант инж. Борислав Иванов. Той благодари на преподавателския и инструкторски състав за подкрепата и напътствията през целия курс на обучение.

На тържествения акт по присвояване на първо офицерско звание на курсантите-випускници от ВВВУ „Г. Бенковски“ присъстваха още командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров, командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Красимир Кънев родители и близки на възпитаниците на висшето военно училище, представители на местната власт, граждани.

Водещи новини

Времето