Министърът на отбраната Атанас Запрянов се срещна с ученици от Пазарджик, участващи в Националната програма „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия“

Министърът на отбраната Атанас Запрянов се срещна с ученици от Пазарджик, участващи в Националната програма „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия“
„Бъдете достойни наследници на традициите на Българската армия и гордо носете нейния дух и величие“. С тези думи министърът на отбраната Атанас Запрянов се обърна към учениците от Професионална гимназия „И. С. Аксаков“ в град Пазарджик, с които се срещна днес, 15 май. Той присъства на откриването на училищен кът и представянето на ученически сборник, посветен на 27-ми пехотен Чепински полк, който е сформиран предимно от населените места на територията на сегашната Пазарджишка област и участва в Балканската, Междусъюзническата и двете световни войни. Събитието е част от дейностите, които учениците изпълняват по проект от Националната програма на Министерството на образованието и науката и Министерството на отбраната „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия“.

„Живеем в много трудни времена, в които Българската армия отново като стожер на държавността има своята роля да осигури териториалната цялост на страната, спокойния и мирен живот на нашите граждани – за да можете вие да се учите и да се реализирате в бъдеще както в средното образование, така и във висшите учебни заведения“, каза министър Запрянов. Той представи пред учениците възможностите на висшите военни училища и перспективите за професионално израстване, които военното образование предоставя.

След представянето на проектите министър Запрянов отговори на въпроси на учениците от гимназията. Те се интересуваха от мисиите на Българската армия зад граница, предстои ли въвеждането на наборна военна служба, каква е ролята на строевата подготовка в обучението на военнослужещите и др. Министър Запрянов подчерта, че не се предвижда въвеждане на наборна военна служба и че ръководството на министерството се надява с предприетите социални мерки и повишаването на възнагражденията да се постигне добро окомплектоване на Българската армия, както и на резерва. „Тези от вас, които планират бъдещето си като военнослужещи в Българската армия, могат да бъдат сигурни, че държавата ще продължи да се грижи за своите Въоръжени сили“, каза той.

Учениците, работили по изследователския проект за 27-ми пехотен Чепински полк ще продължат и по втория му етап, който включва една седмица лагер и обучение в Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново.

На представянето присъстваха още представители на Регионалното управление на образованието, началникът на Военно окръжие – Пазарджик подполковник Петър Петров и областният управител на Пазарджик Валентина Кайтазова, която също подчерта значението на подобни съвместни програми на министерствата на отбраната и на образованието и науката за патриотичното възпитание на младежите.

Времето