Зам.-Министър Лазаров: Българското Правителство Изпълнява Международните Инициативи За Намаляване На Трудовите Злополуки

Зам.-Министър Лазаров: Българското Правителство Изпълнява Международните Инициативи За Намаляване На Трудовите Злополуки

„От страна на българското правителство са предприети действия за присъединяване към международните инициативи за намаляване на трудовите злополуки“, заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров по повод отбелязването на Международния ден на загиналите и пострадалите при трудови злополуки и Световния ден за безопасност и здраве при работа.


Той отбеляза, че България е припознала инициативата на Международната организация на труда (МОТ), която признава здравето и безопасността при работа за основни, фундаментални трудови права. През м. февруари българският парламент ратифицира две основни конвенции на МОТ – №155 относно безопасността и здравето при работа, и №187 – за насърчаване на безопасността и здравето при работа. С този акт бяха ратифицирани последните фундаментални конвенции на МОТ, гарантиращи основните принципи и права в областта на труда и прилагането на най-високите международни трудови стандарти.


„Страната ни се присъедини и към „Визия Нула“ на Европейската комисия, която се бори за намаляване на смъртните трудови злополуки“, допълни зам.-министър Лазаров. И отбеляза, че единствено съвместната работа на работодатели, синдикати и институции може да намали числото на инцидентите по време на работа в България. „Трябва да работим така, че загубените животи до момента да не са погубени напразно, а да бъдат урок какво да правим заедно, за да може в крайна сметка всеки да се прибере вкъщи след края на работния ден“, отбеляза той. 


Заместник-министърът припомни, че Министерството на труда и социалната политика (МТСП) има постоянно действащи инструменти в насока подкрепа на работодателите за инвестиции в здравето и безопасността при работа. Такива са възможностите по Фонд „Условия на труд“, както и по Програма „Развитие на човешките ресурси“. 


„МТСП работи непрекъснато за подобряване на условията на труд и оборудването в българските предприятия. Предлагам днешният ден да бъде повод, освен за почит към паметта на починалите, и призив да се присъединим към мотото на МОТ – „Времето за действие е сега. Най-важна е превенцията“, допълни Лазаров, който поднесе венец от името на МТСП пред паметната плоча на загиналите при трудови злополуки пред сградата на КНСБ в София.

Времето