Честваме 26 Април – Световен Ден На Интелектуалната Собственост

Честваме 26 Април – Световен Ден На Интелектуалната Собственост


  Честваме 26 април – Световен ден на интелектуалната собственост!

  Световният ден на интелектуалната собственост отбелязва значението на иновацията и креативността за устойчивото икономическо и културно развитие.

  В Министерството на културата работим в полето на авторското право и сродните му права, т.е. там, където творческото усилие създава произведения на литературата, науката и изкуството, намиращи път към аудиторията чрез труда и таланта на изпълнители и продуценти.

  По случай празника през тази година Световната организация за интелектуална собственост поставя акцент върху интелектуалната собственост като мощен инструмент за растеж и устойчиво развитие, в центъра на което стои човешката изобретателност и идеи. Обръща се внимание на значението на иновациите и креативността за икономическото развитие и постигането на световните цели за преодоляване на глада и бедността, подобряване на здравеопазването, борбата с климатичните промени, постигането на социално равенство, гарантиране на общото ни бъдеще.

  Системата на интелектуалната собственост е единство на целите на икономическото и културното развитие, с широкото включване на всички креативни сили за оформянето на днешния и утрешния свят, достъпа до знание и развиването на умения.

  Като всяка друга форма на собственост, интелектуалната собственост има нужда от закрила. В глобалния пазар на идеи устойчивите и балансирани бизнес модели и адекватната закрила на плодовете на творчеството са основа за икономическо развитие и национален просперитет.

  Екипът на Министерството на културата поздравява всички творци и специалисти в областта! Бъдете здрави и успешни!




Водещи новини

Времето