Министър Милошев: Приетото днес от парламента облекчаване на процедурата за получаване на визи е страхотен знак към българския туризъм

Министър Милошев: Приетото днес от парламента облекчаване на процедурата за получаване на визи е страхотен знак към българския туризъм
Българите са най-предпочитаните работници в сектор туризъм, бизнесът предлага 20 на сто увеличение на заплатите

 

Министърът на туризма Евтим Милошев обсъди с представителите на туристическия бизнес проблемите и предизвикателствата в сектора, пред които са изправени в навечерието на летния туристически сезон. Срещата се състоя в сградата на “Слънчев бряг” АД и премина при голям интерес, в оживена дискусия, с близо 90 участници и гости.

Един от най-горещо застъпените и обсъждани въпроси беше този с липсата на персонал, квалифицирани кадри и визите за чуждестранни работници от трети страни. Бяха споделени редица неразрешими към момента казуси, свързани със спънките пред получаването на визи и затруднения достъп на потенциалните работници от трети страни, обичайно пристигащи от далечни дестинации като Киргизстан, Непал, Индия.

Паралелно с дискусията в залата се очакваше гласуването на народните представители в парламента на два ключови параграфа от Закона за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България, с което да се намери решение и да се отключи възможността за работодателите сезонните работници от трети страни да подпомогнат успешното протичане на предстоящия летен туристически сезон.

Малко след края на срещата на министър Милошев в к.к. Слънчев бряг очакваната законова промяна бе гласувана от народните представители. С приемането й ще бъде удължен престоят на сезонните работници от трети страни от 90 на 180 дни последователно в рамките на всеки 12 месеца от първоначалната регистрация. При изтичане на визата работниците ще могат да я удължават без да се налага да напускат територията на България, за да кандидатстват отново. Така те ще могат да останат при същия работодател или да го сменят за срока на действие на новия си трудов договор.

Минути преди Народното събрание да гласува промяната, министър Милошев коментира пред представителите на туристическия бизнес: “Ако се случи, това ще бъде един невероятен знак и символ, че сме гражданско общество. И аз ще съм най-щастливият човек за този пробив в системата. Но вие би трябвало да сте по-щастливи от мен, въпреки че сме наясно, че това няма да реши всичките проблеми. Тези промени не са панацея, но страшно много ще облекчат работата на чуждестранните работници и техните работодатели и вярвам, че ще е дълбоко мотивиращо.”

Като друг горещ въпрос в дискусията беше поставен проблемът с липсата на водни спасители, както и на необходимите медицински кадри с приемането на новата наредба за водното спасяване. Бизнесът помоли министъра за подкрепа от страна на МТ и за съдействие действието на новата наредба за водното спасяване, влязла в сила съвсем наскоро, да бъде отложено поради неизпълними изисквания.

Министър Евтим Милошев обеща да съдейства и да осъществи контакт с министъра на здравеопазването в търсене на решение. “Въпросът е много болезнен и ще видим дали има решение и какво да е то. Каквото зависи от мен и от нашето министерство, ще го направим”, заяви министър Милошев.В разговорите стана ясно, че за поредна година заплатите в сектор туризъм ще бъдат вдигнати с 20 процента, а българите са най-предпочитаните кадри в туризма. Министърът отбеляза, че тази година има нови пазари и маркетинговите активности са съобразени с промените в пазара.

Сред другите теми, дискутирани с бизнеса, бе поставен и въпросът екскурзоводите да имат безплатен достъп до културно-историческите обекти и музеи, докато изпълняват служебните си ангажименти. Министър Милошев се съгласи, че това е една малка мярка, но жестове като този са знакови и трябва да се направят.

Министърът на туризма коментира с бизнеса резултатите и заключенията след разговорите си с представителите на властите и контролните органи. Той подчерта колко е важно да се работи в посока превенция. “Да е ясно, че институциите са на терен и работят,” каза министърът на туризма и призова хората от туристическия сектор да работят с вдъхновение и мотивация, изграждайки положителния образ на България като обичана туристическа дестинация.

Времето