Министърът на отбраната Атанас Запрянов откри международна конференция под егидата на НАТО по въпросите на средата за сигурност в страните от Западните Балкани

Министърът на отбраната Атанас Запрянов откри международна конференция под егидата на НАТО по въпросите на средата за сигурност в страните от Западните Балкани
Министърът на отбраната Атанас Запрянов приветства участниците в третата ежегодна конференция по въпросите на средата за сигурност в страните от Западните Балкани, на която Служба „Военно разузнаване“ беше домакин. Форумът се провежда под егидата на НАТО.

„Предвид агресията на Русия в Украйна, сложната обстановка в Европа се запазва и това е предизвикателство за европейската сигурност като цяло и особено за региона на Западните Балкани, където все още има нерешени въпроси. В тази връзка темите, свързани със сигурността в региона, следва да се обсъждат и дискутират с цел намиране на ефективни мерки за постигане на стабилност“, посочи министър Запрянов. „Темата е заложена в стратегическите документи както на НАТО, така и на Европейския съюз (ЕС)“, каза още той.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви пред делегатите, че регионът на Западните Балкани е от стратегическо значение за Алианса и агресията срещу Украйна не води до подобряване на обстановката в областта на сигурността. „Западните Балкани са регион, в който геополитическите и стратегическите интереси се съревновават и са изправени пред сериозни предизвикателства“, каза той. Началникът на отбраната подчерта, че Българската армия с участието си в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово /KFOR/ и операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа“ /Althea/ е стабилизиращ фактор за сигурността и мира в региона.

Директорът на службата бригаден генерал Венелин Венев заяви, че операциите на НАТО в Косово КФОР и на ЕС в Босна и Херцеговина „Алтеа“ са ключов фактор за поддържане на сигурността и стабилността в региона. По думите му този форум е продължение на усилията на ръководителите на държавите от региона за подобряване на диалога и сътрудничеството. И тази година срещата събра експерти в отговор на необходимостта от информационно осигуряване за обстановката в Западните Балкани на висшите военни и държавни органи за вземане на решения в Евроатлантическата зона.

Първата конференция по темата, която се проведе през 2022 г. в България, предизвика безпрецедентен интерес сред военното и цивилното разузнаване и събра голям брой експерти. Събитието допринесе за разбирането на средата за сигурност в района и затвърди темата в степен, в която да бъде включена в Стратегическата концепция на НАТО 2022. Тази година конференцията се проведе на 23 и 24 април в София и събра близо 100 представители на разузнавателни организации на страни-членки и партньори на Алианса, както и структурите на НАТО и ЕС.