Доклад на Държавния департамент: „Независимостта на съдебната власт в България е компрометирана, магистратите са податливи на политически натиск“

Доклад на Държавния департамент: „Независимостта на съдебната власт в България е компрометирана, магистратите са податливи на политически натиск“

Завчера Бюрото за демокрация, права на човека и труд към Държавния департамент на САЩ публикува годишния си доклад за правата на човека за 2023.

Докладът за 2023 година за България заключава, че „независимостта на съдебната власт е компрометирана, а общественото доверие в съдебната система остава ниско, тъй като магистратите са податливи на политически натиск.“

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

Докладът цитира продължението от 2023 година на разследването на Антикорупционния фонд „Осемте джуджета: отвътре“:

„На 30 май 2023 неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ публикува интервю с бившата съпруга на бившия директор на Столичното следствие Петьо Петров – Любена Павлова, в което тя твърди, че бившият ѝ съпруг е оказвал влияние върху прокурори, използвайки подкупи, и е търгувал с влияние чрез изнудване и стимули за кариерно развитие.

Според Павлова високопоставени държавни служители са знаели за дейността на Петров и са участвали в нея.“

Докладът цитира и констатацията на АКФ, че „реалните мащаби на корупцията по високите етажи на властта остават скрити поради големия брой оправдателни присъди по дела за корупция“.

Докладът за правата на човека е годишен обзор на Държавния департамент за спазването на международно признатите индивидуални, граждански, политически и работнически права, формулирани във Всеобщата декларация за правата на човека и други международни споразумения.

В друг документ за България, публкуван тези дни, Позиция за инвестиционния климат за 2023 г: България, се допълва:

„Многобройни разследвания на медии и граждански организации през последните години твърдят, че има практики на непотизъм, корупция и неправомерно политическо и бизнес влияние върху наказателното преследване, включително с цел придобиване на доходоносни бизнеси.

Решенията на прокурорите за прекратяване на дела не подлежат на преразглеждане от съдия, а съдебните процеси, особено по наказателни дела, често отнемат години поради неефективните процедури, предвидени в наказателно-процесуалния кодекс.

Според неправителствени организации информацията за текущи и прекратени разследвания се оповестява избирателно, което допълнително ограничава възможностите за независим мониторинг.

Към април 2023 г. няма значителен напредък по разследванията на корупция по високите етажи на властта, нито по разследванията, свързани с лица, санкционирани през 2021 г. и 2023 г. от Министерството на финансите на САЩ по силата на Глобалния закон „Магнитски“.

Целите текстове на Доклада за правата на човека и Позиция за инвестиционния климат за България