КЗК прие Секторен анализ на конкурентната среда на пазарите на производство и търговия със слънчогледово олио и пшенично брашно на територията на Република България

КЗК прие Секторен анализ на конкурентната среда на пазарите на производство и търговия със слънчогледово олио и пшенично брашно на територията на Република България

  С Решение №427/18.04.2024 г., постановено по преписка КЗК/220/2022 г., Комисията за защита на конкуренцията прие секторен анализ на конкурентната среда на пазарите на производство и търговия със слънчогледово олио и пшенично брашно на територията на Република България.

 Комисията изследва състоянието на пазарите на производство и търговия със слънчогледово олио и пшенично брашно на територията на страната и вертикално свързаните нагоре по веригата пазари на производство и продажба на мека пшеница и маслодаен слънчоглед, както и пазара на зърносъхранение.

 Анализът се фокусира върху динамиката на средните изкупни цени на пшеницата и на слънчогледа в страната, както и на международните котировки на посочените суровини, като проследи доколко изменението им оказва влияние върху цените, на които участниците на определените пазари закупуват суровината за нуждите на своето производство.

 В резултат на извършения конкурентно-правен анализ се установи, че наблюдаваните през разглеждания период ценови тенденции в страната се базират на обективни икономически фактори, както и на такива, породени от международната обстановка. В хода на проучването не бяха установени данни и индикации за изкривяване на пазарната среда, посредством прилагане от страна на участниците на евентуални антиконкурентни практики, които от своя страна биха довели до реално нарушаване на конкуренцията на взаимосвързаните пазари и до необоснован ръст на цените на пшеничното брашно и слънчогледовото олио.

    Независимо от направените изводи, при извършването на анализа се откроиха някои проблеми в сектора, които бяха оценени в тяхната съвкупност като евентуални пречки за ефективния конкурентен процес на вертикално свързаните пазари.

     В тази връзка, Комисията за защита на конкуренцията в рамките на законовите си правомощия, отправя препоръки към компетентните органи за подобряване конкурентната среда на анализираните пазари.

 

             Пълният текст на решението е достъпен в публичния електронен регистър на КЗК на интернет адрес: https://reg.cpc.bg/Decision.aspx?DecID=300067671