Министърът На Културата Найден Тодоров Отправи Приветствие По Повод Световния Ден На Книгата И Авторското Право

Министърът На Културата Найден Тодоров Отправи Приветствие По Повод Световния Ден На Книгата И Авторското Право


  Министърът на културата Найден Тодоров отправи приветствие по повод днешния празник - Световния ден на книгата и авторското право.

  В приветствието на министър Тодоров се казва:

 „За мен е удоволствие да Ви приветствам по повод 23 април - Световния ден на книгата и авторското право! Вярно е, че в епохата на интернет на преден план излизат нови и различни носители на словото. Но е вярно също, че нищо не може да замени най-чистата емоция от съприкосновението с класическата книга, от специалното общуване между автор и четящ. Някои от големите предизвикателства в защитата на авторското право и сродните му права са свързани именно с технологичната революция и новите начини на използване на произведенията на изкуството, с появата и усъвършенстването на изкуствения интелект. Променя се издателската дейност, променя се и аудио-визуалното производство.

  Благодаря на българските автори и издатели и на всички организации и партньори, които допринасят за подобряването на средата за създаване, разпространение и потребление на творческо и културно съдържание. Благодаря на специалистите в училищата, в читалищата, в библиотеките, във всяко едно кътче на духовността – за това, че не престават да насърчават любовта към книгите на читатели от всички възрасти!

  Упоритостта и всеотдайността, с които поддържате обичта към книгата, желанието да подредим в дома си библиотеки с книги, за които да намираме време, ми дават увереност, че писаното слово ще продължава да се чете и занапред. Защото четенето е състояние на духа!

  Честит празник!”