Вече Е Открита И Функционира За Посетители От Страната И Чужбина Новата Постоянна Експозиция „Археология“ В Исторически Музей – Нова Загора

Вече Е Открита И Функционира За Посетители От Страната И Чужбина Новата Постоянна Експозиция „Археология“ В Исторически Музей – Нова Загора


  Вече е открита и функционира за посетители от страната и чужбина новата постоянна експозиция „Археология“ в Исторически музей – Нова Загора. Важното културно събитие бе дългоочаквано и много жадувано за новозагорската публика, която по време на официалното откриване препълни музея и пространството пред него. Бе отслужен водосвет за здраве и благополучие от архиерейския наместник на гр. Нова Загора свещеник Иван Стоянов, а след него, за да поздравят за свършената работа екипа на музея, думата взеха кметът на Община Нова Загора Галя Захариева и директорът на дирекция КНМИИ към Министерство на културата Екатерина Джумалиева, която поднесе и поздравителен адрес от министъра на културата г-н Кръстю Кръстев.






  „Зная, че много труд и голяма любов към безценното българско наследство стои зад усилията Ви да покажете настоящата експозиция. От сърце Ви благодаря за Вашата ангажираност и съм убеден, че Историческият музей в Нова Загора ще продължи със своята успешна дейност в общата ни кауза - да популяризираме успешно „Бранд България“! На добър час на новата експозиция „Археология“!“, гласеше част от поздравителния адрес от министър Кръстю Кръстев.

  Официалната част бе закрита от г-н Генчо Димитров – директор на Исторически музей – Нова Загора, който използва трибуната за да благодари на всеки един, който е допринесъл с нещо за създаването на постоянната експозиция и прикани гостите, за да разгледат новите зали.

  За да уважат важното събитие, присъстваха също колеги и приятели на музея от голяма част от регионалните и общински музеи от цялата страна, колегите археолози от Япония и Чехия, както и преподаватели от катедрите по „Археология“ в Пловдивския, Софийския и Великотърновския университет, както и още много културни деятели от цялата страна.

  Съвременна, образователна и предизвикваща гордост към богатото ни културно наследство, новата постоянна експозиция „Археология“  е подредена в двете големи експозиционни зали на II етаж в музея и представя хилядолетното непрекъснато развитие на Новозагорския регион – започвайки от Праисторията и пристигането на първите земеделско-скотовъдни общества, преминавайки през Бронзовата и Желязната епоха и бурните времена на Античността и Средновековието. Посетителите могат да видят общо малко над 1000 експонирани движими културни ценности, голяма част от които са изложени за пръв път, анотации и текст на български и английски език, реконструкции, възстановки, рисунки и снимки от фонда на музея.

  Основен принцип в концепцията за новата експозиция е максималното оползотворяване на музейното пространство и по тази причина във фоайето между двете зали е поместена и временна изложба, представяща един непоказван до този момент археологически обект от Късната бронзова и Желязната епоха, разположен в м. „Юрта“, югоизточно от с. Загорци, който е проучван в периода 2008-2010 г.








Водещи новини

Времето