Съдийската колегия на ВСС, изпълняваща функциите на ВСС, упълномощи представляващия СК – ВСС да предприеме действия във връзка с имоти на съдебната власт

Съдийската колегия на ВСС, изпълняваща функциите на ВСС, упълномощи представляващия СК – ВСС да предприеме действия във връзка с имоти на съдебната власт

26 март 2024 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, изпълняваща функциите на ВСС, съгласно § 23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ (обн. ДВ, бр. 106/22.12.2023 г.), упълномощи представляващия СК на ВСС да депозира отказ пред Община Исперих от учреденото с договор от 17.11.2005 г., сключен между нея и ВСС, безвъзмездно право на строеж върху недвижим имот – частна общинска собственост, находящ се в гр. Исперих, съгласно Акт за частна общинска собственост от 15.11.2005 г. и от правата по чл. 72 от Закона за собствеността. Представляващият СК – ВСС е упълномощен да сключи споразумение за прекратяване на отношенията между ВСС и Община Исперих, произтичащи от отказа.

Колегията упълномощи представляващия СК – ВСС, да отправи искане до Областния управител на Област Перник за стартиране на процедура пред министъра на регионалното развитие и благоустройството за безвъзмездно предоставяне в управление на СК, на част от имот – публична държавна собственост, находящ се в сграда в гр. Перник, за нуждите на Окръжен съд – Перник и Районен съд – Перник. Решението се изпраща на административните ръководители на Окръжен съд – Перник и Районен съд – Перник, за обезпечаване на чиито потребности е необходим имотът.

Представляващият СК – ВСС, е упълномощен също да отправи искания по реда на чл. 15, ал. 2 от Закона за държавната собственост и чл. 6, ал. 3 от Правилника за прилагане на ЗДС до областните управители на Област Пловдив и Област Велико Търново, за предоставяне безвъзмездно за управление на СК – ВСС, имоти или части от имоти за изграждане на центрове за медиация, както и да подпише съответните договори с тях. Това са имот – частна държавна собственост, в гр. Пловдив, за нуждите на Окръжен съд – Пловдив и Районен съд – Пловдив, и част от имот – частна държавна собственост, в гр. Велико Търново, за нуждите на Окръжен съд – Велико Търново и Районен съд – Велико Търново.

Той трябва да отправи искане по реда на чл. 12, ал. 3 и 4 от Закона за общинската собственост до председателя на Общинския съвет и кмета на Община Стара Загора за предоставяне безвъзмездно за управление на СК, на част от имот – общинска собственост, за изграждане на съдебен център за медиация, за нуждите на Окръжен съд – Стара Загора и Районен съд – Стара Загора, както и да подпише договор с кмета на Община Стара Загора, за срок от 10 години.

С решение на колегията представляващият СК – ВСС, е упълномощен да отправи искане до управителя на „Карлово Пропърти“ ООД за сключване на нов договор за наем за срок от 1 година, считано от 10.03.2024 г., при запазване на наемната цена по анекс № 4 към договор за наем от 09.03.2017 г. между дружеството и ВСС, и да подпише договор при тези условия. Имотът е собственост на „Карлово Пропърти“ ООД и се ползва под наем за нуждите на Районен съд – Карлово, на основание цитирания договор.