Министър Славов: Превенцията на корупцията е по-важна от високите санкции

Министър Славов: Превенцията на корупцията е по-важна от високите санкции

„Добрите системи за превенция на корупцията работят, преди да се стигне до санкция. Налагането на санкцията е провал на системата за борба с корупцията, а не успех“.

Това каза министърът на правосъдието Атанас Славов в началото на втората национална конференция "Борба с уязвимостите към корупция на общинско ниво".

В рамките на събитието днес, организирано от Международния републикански институт (IRI) бе подписан общински пакт за борба с корупцията от кметовете на Пловдив, Хасково, Видин, Габрово и Добрич.

Министър Славов допълни, че много често дебатът се изкривява, защото се акцентира върху санкциите, а не върху превенцията.

Той открои няколко ключови елемента за превенция на корупцията. „На първо място трябва да има ясно и непротиворечиво законодателство, на следващо място - публични процедури за назначаване, за обществени поръчки, за изразходване на публични ресурси. Необходим са и работещи механизми за отчетност и контрол.“

По думите на министър Славов от особена важност е и Законът за противодействие на корупцията, който гарантира прозрачност на имуществото на всеки, упражняващ публична власт, превенция на конфликт на интереси и ефективно разследване на корупционни престъпления. Ключови са и звената, които разследват нарушенията в местната власт и ефективните разследвания, които полицията и прокуратурата трябва да осигурят в случаите на корупционно поведение, каза още Славов.

„Тема, по която работим на национално ниво и се надявам да видим резултати още през тази година, е регулирането на лобирането и на всички дейности, свързани с него“, посочи министърът на правосъдието, като допълни, че най-важното е да се прилагат принципите на доброто управление. „Защото само тогава противодействието на корупцията няма да е част от политическата риторика, а ще е реалност за българските граждани.“

Регионалният директор за Европа на Международния републикански институт Пол Маккарти отбеляза, че корупцията може да изкриви демокрацията. Общините са най-близко до живота на хората. Те предоставят услуги - от почистване до образование. Именно заради това връзката между борбата с корупцията и местната власт е от ключово значение за демокрацията, допълни Маккарти.

Заместник-посланикът на САЩ Андриа Брулет-Родригез заяви в обръщението си, че ежедневно трябва да се работи за изграждане на тясно доверие между местната власт и гражданите. Тя определи подписването на общинския пакт за борба с корупцията днес като символ на ангажимента да се стимулира прозрачност и интегритет, като се започне от най-високо общинско ниво.

 

Водещи новини

Времето