Завърши есенната националната конференция на българската адвокатура под надслов „Независимостта като ценност“

Завърши есенната националната конференция на българската адвокатура под надслов „Независимостта като ценност“

Над 120 адвокати от цялата страна участваха в национална научна конференция „Независимостта като ценност“, организирана от Висшия адвокатски съвет, съвместно с Великотърновската адвокатура.

Форумът беше открит в музей „Възраждане и учредително събрание“ от председателя на Великотърновската адвокатура Веселка Коева. По време на откриването тя връчи на председателя Ивайло Дерменджиев знаме със символите на Висшия адвокатски съвет, което е дарение от търновските адвокати. На знамето, със златни букви, са бродирани символите на Висшия адвокатски съвет. Знамето беше осветено лично от митрополита на Великотърновската епархия Григорий Великотърновски на 22 септември в историческия храм „Св. 40 мъченици“.

Независимостта на адвокатското съсловие винаги е била водеща ценност и най-важното нещо, както в отношенията ни с институциите, така и в отношенията с нашите клиенти, посочи Дерменджиев в своето приветствие и допълни, че сред целите му е популяризирането на адвокатите от отделните райони в различни родолюбиви и обществено значими каузи. В тази връзка той припомни, че Българската телеграфна агенция ще бъде надежден партньор в разпространяването на информацията по места. Генералният директор на БТА Кирил Вълчев също беше гост на форума, приветствие отправи и председателят на Административния съд в старата столица Йорданка Матева.
Дерменджиев връчи на кмета на Велико Търново Даниел Панов, който е и председател на Управителния съвет на Национално сдружение на общините в Република България почетния плакет на Висшия адвокатски съвет и изрази благодарност към начина, по който община Велико Търново популяризира и чества един от най-важните национални празници – Денят на Независимостта. Преди това кметът Даниел Панов и конституционалистът проф. Атанас Семов отправиха апел към адвокатската общност да подкрепи инициативата Велико Търново да бъде вписан като историческа и културна столица на България в Конституцията.
Историкът проф. Милко Палангурски заяви, че, когато се е обявявала Независимостта на България през 1908 година, адвокатите са имали решаваща роля. Председателят на парламента тогава Христо Славейков е бил адвокат, председателят на Министерския съвет Александър Малинов е бил адвокат, министърът на правосъдното ведомство също е адвокат, такъв е бил и министърът на вътрешните работи, както и на търговията. Това е било най-адвокатското правителство в новата българската история, подчерта той. Като автор на енциклопедията за българската адвокатура в рамките на моите изследвания съм стигнал до един очевиден извод - колкото са повече адвокатите в една изпълнителна власт, толкова по-демократично и по-ефективно е управлението на страната, заяви професорът, базирайки се на дългогодишните си изследвания в тази посока. Затова често казвам, пазете адвокатите, те ще ви трябват, допълни професорът.

Вчера отбелязахме Денят на Независимостта и това ми дава право днес да кажа, че най-тежкият дефицит в българското общество е дефицитът на независимост, а най-страшната оценка в днешния политически живот е зависимостта от зависмости. Няма по-независими хора от адвокатите и няма друга професия с по-висока степен на интегриране на независимост. Това дава на българската адвокатурата една огромна сила. Затова ви призовавам да оползотворим тази сила в една българополезна посока и националната конференция да подкрепи предложението в Конституцията изрично да бъде записано, че Велико Търново е историческа и духовна столица. Това ще бъде стойностен акт на държавническа мъдрост от страна на адвокатурата" каза чл. кор. проф. д.ю.н. Атанас Семов.

В следобедните панели на форума участваха Борислав Белазелков - съдия от Върховния касационен съд, по темата за състоянието на независимостта и съдебната власт. Историята на съдебната власт в България е история на борбата за нейната независимост. А борбата за независимост на съдебната власт е общата история на единодействието и сътрудничеството между организациите на съдийството и организациите на адвокатурата, очерта рамките на тезата в изложението си съдия Белазелков.

В рамките на откритата процедура по изменение на Конституцията аз и моите колеги от Висшия адвокатски съвет считаме, че трябва да направим предложения, кито касаят съдебната власт, в т.ч. правомощията на адвокатрата в лицето на Висшия адвокатски съвет, да сезира Конституционния съд по значително по-широк кръг въпроси., заяви от своя страна зам-председателят на Висшия адвокатски съвет Валя Гигова. Отделно е наложително да изясним и няколко базисни въпроса. Като например този, когато законодателят, приемайки сегашната адвокатура през 1991 г. е прогласил, че "адвокатурата е свободна, независима и самоуправляваща се" какво точно е имал предвид, кого касаят тези принципи - самото упражняване на адвокатската професия или имат отношение към органите на адвокатурата, допълни адв. Гигова.
Всички материали от конференцията, в т.ч. изложенията на лекторите и последвалата дискусия, ще бъдат публикувани, както на сайта на Висшия адвокатски съвет, така и в книжно тяло, уточни адвокат Йордан Цветанов, модератор на конференцията.

Още по темата:

https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/527847-vazhen-darzhavno-ukrepitelen-akt-bi-bilo-ako-v-konstitutsiyata-se-zapishe-che-

https://www.focus-news.net/novini/regioni/Prof-Sem...

https://pronewsdobrich.bg/advokati-ot-tsyalata-str...

https://trud.bg/%D0%B0%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%BA%D0%...

https://radiovelikotarnovo.com/%D0%BD%D0%B0%D1%86%...

https://radiovelikotarnovo.com/%D0%BD%D0%B0%D1%86%...


Времето