Ръководството на МВР се срещна с евродепутати по теми, свързани с членството на България в Шенген

Ръководството на МВР се срещна с евродепутати по теми, свързани с членството на България в Шенген

Домакин на срещата беше председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Десислава Атанасова


Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, заместник-министър Ивелина Дундакова и главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев се срещнаха с депутатите от Европейския парламент Илхан Кючук, Малик Азмани и Ева-Мария Попчева. Домакин на срещата беше Десислава Атанасова – народен представител от ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Участва и депутатът Маноил Манев, член на комисията.

Представени бяха предприетите от страна на България мерки за охрана на външната граница на ЕС, за противодействието на незаконната миграция, както и за превенция на вторичните придвижвания на мигрантите.

Вътрешният министър запозна евродепутатите с актуалната миграционна обстановка и данните за натиска по българската граница. От своя страна заместник-министър Ивелина Дундакова представи напредъка по изпълнението на съвместния пилотен проект с Европейската комисия, който допринася за превенция на нелегалната миграция и укрепване на управлението на границите. Тя потвърди важността на активното сътрудничество на България с компетентните агенции на ЕС – Фронтекс, Европол и Агенцията в областта на убежището.

По време на срещата евродепутатите бяха информирани и за подписаното преди дни споразумение между МВР и Европейската прокуратура, което предвижда полицейски служители да бъдат командировани в офисите на европейските делегирани прокурори в България, с цел по-добро взаимодействие.

Участниците в днешната среща се обединиха около позицията, че е необходим консолидиран подход за осигуряване на високо ниво на граничен контрол по външната граница на ЕС.

Времето