Министър Спас Попниколов: Недопустимо е да преминава движение при неосигурена безопасност

Министър Спас Попниколов: Недопустимо е да преминава движение при неосигурена безопасност

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов направи оглед на мястото на инцидента в тунел „Ечемишка“ на АМ „Хемус“ заедно с инж. Дончо Атанасов – председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“.


 

Министър Попниколов обяви, че няма да се допусне движение през тунела, докато не се осигури пълната му безопасност. Дойдох на място да проверя ситуацията и да се убедя, че ще се вземат мерки, каза още той и поднесе съболезнования си на семейството на загиналата жена.

Инж. Дончо Атанасов посочи, че тунелът не е ремонтиран, откакто е пуснат в експлоатация през 1985 г., а в момента се ремонтира в другата, дясна тръба, която е била в много по-лошо състояние.

Той каза, че от 6-те тръби на АМ "Хемус" в тунелите "Ечемика", "Топли дол" и "Витиня", са ремонтирани 3 тръби. В момента се ремонтират още 2 тръби. Ние започнахме ремонта на дясната тръба на "Ечемишка", поради много по-лошото й състояние от лявата, в която сега стана инцидента, обясни инж. Атанасов. Той припомни, че ремонтът на дясната тръба е за около 10 млн. лв. Предстои на лявата да се направи оглед и проектно-сметна документация. Вероятно ремонтът на лявата ще бъде също за около 10 млн. лв.

Предстои да се назначи специална комисия със заповед на Дончо Атанасов, която да проучи какво е състоянието на авариралото съоръжени и какви мерки трябва да бъдат предприети за пълното му обезопасяване, за да се скъси максимално срокът, в който движението по трасето ще бъде спряно.

На 1 септември м.г. започна ремонтът на тръбата за Варна на тунел „Ечемишка“ на АМ „Хемус“, а на 27 юни м.г. стартираха ремонтните дейности в тръбата за Варна на тунел "Витиня". Ремонтите на съоръженията включват възстановяване и усилване на тунелната облицовка, хидроизолация, обновяване на пътната настилка, на електрическата и вентилационната инсталация и т. н. Ремонтите на двете съоръжения ще приключат през пролетта.

През 2016 г. беше извършено цялостно почистване, измиване и боядисване на лявата тръба на тунел "Витиня", двете тръби на тунел "Топли дол" и двете тръби на тунел "Правешки ханове".

Миналата година с постановлениение на Министерски съвет бяха отпуснати 15 млн. лв. за ремонт на  тунелите на АМ "Хемус".