Зам.-Министърът На Културата Виктор Стоянов Се Срещна С Джефри Уайншенкър, Съветник По Обществени Въпроси В Посолство На Сащ В София

Зам.-Министърът На Културата Виктор Стоянов Се Срещна С Джефри Уайншенкър, Съветник По Обществени Въпроси В Посолство На Сащ В София


  Зам.-министърът на културата Виктор Стоянов се срещна с Джефри Уайншенкър, съветник по обществени въпроси в посолство на САЩ в София. В срещата взеха участие зам.-министърът на културата арх. Чавдар Георгиев, както и директори на дирекции в Министерството на културата.

  Тема на разговора бяха двустранните отношения в областта на културата между Република България и Съединените американски щати. Бе отчетено, че културното сътрудничество между България и САЩ през последните години придобива нови измерения и се радва на изключителна активност и от двете страни, като има потенциал за неговото допълнително активизиране, особено в светлината на тази година, в която с различни културни прояви отбелязваме 120 години от установяването на дипломатически отношения между страните ни.

  В тази връзка бе обсъдена необходимостта от актуализиране на подписания през 2019 г. Меморандум за разбирателство между Правителството на Република България и Правителството на Съединените американски щати относно налагането на ограничения върху вноса на категории археологически и църковно - етноложки материали от Република България. Защитата на авторските права и напредъка на България в тази ключова сфера също бяха предмет на разговора. „Предстои ни да направим важни промени в Закона за авторското право и сродните му права, но същевременно широката общественост няма разбирането защо точно е необходимо да се спазват правата на авторите. Затова бихме оценили всяка експертна помощ за организирането на обучителни форуми и семинари по темата. Включително обучението на работещите в медиите и ръководещите медиите е от приоритетно значение.“, посочи зам.-министър Стоянов.

  Разширяване на достъпа до култура в малките населени места и развитие на културния туризъм, приобщаване на младите хора към изкуството и насърчаването им да се изразяват свободно чрез него, както и работа за разширяване на медийната грамотност, бяха сред останалите теми в разговора.

  Джефри Уайншенкър посочи, че вижда добри възможности за сътрудничество по всяка от изброените теми – не само по отношение на културното наследство, а и в областта на съвременното, музикалното и танцовото изкуство, филмовата индустрия.

  В края на разговора зам.-министър Стоянов благодари на съветник Уайншенкър и изрази увереност в по-нататъшното задълбочаване на двустранните отношения със Съединените американски щати във всички сфери на взаимен интерес.   

 



Водещи новини

Времето