Заместник-Министър Василева: Националната Карта На Социалните Услуги Ще Бъде Финализирана До Края На 2023 Г.

Заместник-Министър Василева: Националната Карта На Социалните Услуги Ще Бъде Финализирана До Края На 2023 Г.

 

„Работата по създаването на Националната карта на социалните услуги ще бъде финализирана до края на 2023 г. спрямо предвидените срокове в Закона за социалните услуги. Чрез нея ще бъде възможно планирането и създаването на пълна мрежа от услуги в страната, финансирани от държавния бюджет, въз основна на потребностите на хората на общинско, областно и национално ниво“, отбеляза заместник-министърът на труда и социалната политика Мая Василева по време на семинар „Подкрепа за придобиване на трудови умения с активното включване на хората с интелектуални затруднения“, организиран от фондация „Институт за социални услуги в общността“ и фондация „Светът на Мария“.

Заместник-министърът акцентира върху важността на модела на трудова заетост за хората с интелектуални затруднения, който кореспондира пряко с приоритетите на политиката за социалните услуги и новостите, които се реализират със Закона за социалните услуги и Наредбата за качество на социалните услуги. Като добра практика тя отличи предоставянето на социалната услуга „Подкрепа за придобиване на трудови умения“, което дава шанс на хората с различни затруднения да се обучават, да бъдат пълноценни и да успеят да се реализират на пазара на труда. 

Мая Василева сподели съвместната идея на Министерството на труда на социалната политика (МТСП) и Агенцията за качество на социалните услуги (АКСУ) за разработване на пилотни модели за добри практики на доставчици на социални услуги. „Една от целите на екипа на МТСП е да се даде възможност на хората, които предоставят социални услуги да придобият допълнителни знания и умения, като се запознаят отблизо с успешните проекти и използват опита на вече реализирали се доставчици на социални услуги“, каза заместник-министърът. 

По време на събитието Мая Василева връчи награди от името на организаторите на журналистите от Би Ти Ви и в. Сега - Живка Попатанасова и Диляна Димитрова за съществен принос във формирането на положителна нагласа и социалното включване на хората с интелектуални затруднения. 

Тя посочи, че изграждането на добро партньорство с общини, медии, гражданския сектор и неправителствени организации е ключово за реализиране на успешни политики, насочени и в подкрепа към нуждаещите се хора и допринасят за реализиране на техните права.

Водещи новини

Времето