Съдийската колегия на ВСС изрази институционална подкрепа към Станислав Седефчев – съдия от Софийски районен съд

Съдийската колегия на ВСС изрази институционална подкрепа към Станислав Седефчев – съдия от Софийски районен съд

11 юли 2023 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изрази институционална подкрепа към Станислав Седефчев – съдия от Софийски районен съд, по повод подаден сигнал от Управителния съвет на Съюза на съдиите в България, Рег. индекс ВСС-9243/10.07.2023 г., във връзка с оказан натиск спрямо него, отправени заплахи и действия, накърняващи престижа на съдебната власт. Агресивният и неморален подход към съдия Седефчев е възмутителен и непростим, и води до нарушаване на структурната, функционалната и лична независимост на магистрата, като застрашава способността му обективно и безпристрастно да упражнява конституционните си задължения. Този неправомерен акт неминуемо дава негативно отражение и върху неговите близки, колеги и участници в разглежданите от него дела.

В позицията е посочено, че Съдийската колегия на ВСС категорично застава в защита на съдия Седефчев и намира подобни действия за рушащи независимостта на съдебната власт, върховенството на закона и устоите на държавността, поради което извършителите следва да понесат цялата строгост на закона.

Институционалната подкрепа е изразена в изпълнение на Стандартите за независимостта на съдебната власт и Механизъма за действие на Съдийската колегия на ВСС в случаи на засягане на независимостта и/или опит за оказване на натиск върху съдиите и съда и за нея ще бъде уведомен Управителният съвет на Съюза на съдиите.

Водещи новини

Времето