Акад. Ревалски връчи диплом за асоцииран член на САЧК на проф. Иван Костов

Акад. Ревалски връчи диплом за асоцииран член на САЧК на проф. Иван Костов

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски връчи днес диплом за асоцииран член на Събранието на академиците и член-кореспондентите на проф. Иван Костов. Нашата цел е да поддържаме добро сътрудничество с колегите, които раотят в чужбина, каза акад. Ревалски и припомни, че през март Събранието на академиците избра двама български учени за асоциирани членове на САЧК – проф. Иван Костов и проф. Димитър Съсълов.

Проф. Иван Костов е автор на 100 статии, цитирани над 5940 пъти. От 1990 г. е на постоянна работа в ЦНРС, Сакле, Франция. Носител е на наградата Grand Prix Servant de l’Academie des Sciences (2007 г.), асоцииран професор в ЦЕРН, Женева (1997-1998 г.) и в Юкава Институт, Киото (2000-2001 г.), гостуващ професор в Institute for Advanced Study (Princeton), Rutgers University, Santa Barbara, Stony Brook, Tokyo, в Триест, в Бразилия, в Китай. Проф. Костов поддържа тесни научни връзки и с колегите си в България.

Проф. Иван Костов участва в международната конференция “Дни на математиката в София” (Mathematics Days in Sofia – MDS2023), която се провежда в София.