Росен Желязков: Приоритетите на Испанското председателство на ЕС са приоритети и на България

Росен Желязков: Приоритетите на Испанското председателство на ЕС са приоритети и на България

Стратегическа автономност, екология, икономическа и социална справедливост са приоритетите на България в рамките на Испанското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС). Това каза председателят на Народното събрание Росен Желязков пред участниците в дискусия на тема „Испанското председателство на Съвета на ЕС и българската перспектива“ в Дома на Европа в София. Събитието беше организирано от ПанЕвропа България, фондация „Конрад Аденауер", посолството на Кралство Испания, Българския дипломатически институт и Представителството на Европейската комисия в София.

Председателят на Народното събрание отбеляза, че в края на миналия месец участва в първото събитие, организирано от Испанското председателство на ЕС - Глобалната конференция за отбелязване на Международния ден на парламентаризма. Основна тема на форума беше укрепване на парламентаризма и по този повод кралят на Испания посочи, че най-сериозният отговор на руската инвазия и войната в Украйна е споделеният, посочи Росен Желязков.

Приоритетите на Испанското председателство са приоритети и на България, подчерта председателят на Народното събрание. По отношение на първия приоритет - стратегическата автономност, през последните две години, заради изпитания като пандемията от Ковид и войната в Украйна, се видя, че без автономност, свързана с доставките, с технологиите или с източниците и диверсификацията им, страните са обречени на много сериозни трудности, отбеляза Росен Желязков. Той добави, че другите теми - екологията и икономическата и социалната справедливост, също са важни приоритети на страните членки на ЕС.

49-ото Народно събрание си е поставило две цели – да приеме забавеното през последната година и половина законодателство и да разгледа приоритетно законодателството, свързано с пълноправното членство в Шенген и в Еврозоната, подчерта председателят на парламента. Според Росен Желязков важни са и законопроектите, свързани с реформата в съдебната система, както и подготвяните промени в Конституцията.

Председателят на Народното събрание припомни, че интеграцията на страните от Западните Балкани в Европейския съюз беше приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС. Не трябва двустранни отношения, каквито и да са те, да пречат на ясната политическа визия за това каква е ролята на ЕС за гражданите на Европа и каква трябва да е посоката на политиката, свързана с разширяването, подчерта Росен Желязков. Не трябва вътрешнополитическите динамики и взаимоотношения да взимат връх и да бъдат решавани с предпоставяне или зануляване на постигнатото в този процес, добави той.