На 7 юли българската митническа администрация отбелязва професионалния си празник

На 7 юли българската митническа администрация отбелязва професионалния си празник

Днес българската митническа администрация чества професионалния си празник. След Освобождението на България, на този ден преди 144 години са създадени първите митници.

На 7 юли 1879 г. с Указ №2 на княз Александър I Батенберг са учредени митниците и „митарствените пунктове“ на Княжество България. В указа е посочено, че основната задача на новосъздадената институция е „да се запазят интересите на княжеството”. Този управленски акт се случва веднага след назначаване на първото българско следосвобожденско правителство с Указ № 1 от 5 юли.

След Освобождението в българските митници работят Захари Стоянов и Никола Обретенов. Писателят и общественик Михалаки Георгиев организира приемането и управлението на Митница Видин, а по-късно става и главен ревизор на митниците - отговорен пост към Министерство на финансите. Революционерът Георги Хаджи Денков е първият управител на Митница Свищов. Първата жена в Софийската митница започва работа през 1948 г.

 „От утвърждаването на първия Закон за митниците през 1885 г. до наши дни, когато сме част от митническата общност на Европейския съюз, на българските митнически служители винаги се е падала отговорната роля да подсигуряват значителна част от фиска, да подпомагат икономическите оператори чрез устойчиви условия за развитие и да съблюдават за сигурността и безопасността на гражданите. През годините българската митническа администрация е преодолявала множество периоди на изпитания и трудности, исторически промени, дни на икономически кризи и подем.  Днес сме в навечерието на нова трансформация на митническите процеси. В следващите години ни предстои мащабна реформа на Митническия съюз, така че той да отговори на съвременните реалности на международната търговия. Нашата администрация ще бъде пълноправен участник в този преход и в изграждането на модерните европейски митници.“ посочва в поздравлението си до митническите служители директорът на Агенция „Митници“ Павел Тонев.

По повод Професионалния празник директорът на Агенция „Митници“ връчи плакети, златни и сребърни почетни отличия и грамоти на 29 служители и екипи от цялата страна, които са показали високи резултати в дейността си през 2023 г.

Денят 7 юли е част от институционалната памет на българската митническа администрация.  С  решение №685/10.09.2015 г. на Министерски съвет този ден се отбелязва като официален професионален празник на митническия служител в България.

Повече за историята на митниците може да видите в рубриката За нас – История на митниците

Времето