Българска парламентарна делегация участва в 30-ата Годишна сесия на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа

Българска парламентарна делегация участва в 30-ата Годишна сесия на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа

Българска парламентарна делегация участва в 30-ата Годишна сесия на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ПА на ОССЕ). Ръководителят на постоянната делегация на Народното събрание в ПА на ОССЕ Станислав Анастасов и заместник-ръководителите Десислава Атанасова и Кристиан Вигенин представиха България на международния форум, чиито домакин от 30 юни до 4 юли 2023 г. е Ванкувър.

Основната тема на сесията е "Засилване на регионалната сигурност чрез насърчаване на демократичните и приобщаващи общества: ролята на ПА на ОССЕ". В дискусиите беше изразена силна подкрепа за Украйна и украинския народ. Членовете на българската делегация се включиха в обсъждането на резолюциите на представителния парламентарен форум. Те участваха в работата на трите общи комитета на ПА на ОССЕ - по политически въпроси и сигурност, по икономически въпроси, наука, технологии и околна среда и по демокрация, права на човека и хуманитарни въпроси.

На форума във Ванкувър беше поставена за обсъждане промяна на процедурните правила, с която да се предвиди възможност за временно ограничаване на правата на страни, които нарушават принципите на Заключителния акт от Хелзинки.