Бъдещето на читалищното дело в България обсъди президентът Румен Радев с представители на Съюза на Народните читалища

Бъдещето на читалищното дело в България обсъди президентът Румен Радев с представители на Съюза на Народните читалища

Перспективите за развитието на българските читалища и ролята на държавата в този процес обсъди президентът Румен Радев с представители на Съюза на Народните читалища днес на „Дондуков“ 2. Държавният глава отбеляза значимия принос, който съвременното читалищно дело има за съхраняването на българската идентичност и културното обогатяване на младите хора.

„Читалищното дело е уникално явление в България и самата дума „читалище“ трудно може да бъде преведена на чужд език. Ценностите на българските възрожденци са ценности и на самото читалищно дело“, отбеляза Румен Радев.

Президентът и представителите на Съюза се обединиха около позицията, че читалищната дейност трябва да бъде по-сериозен институционален ангажимент на държавата. Беше отчетена нуждата от укрепване на тяхната дейност чрез технологична модернизация, която да осигури функционирането им в съвременните условия. Читалището е елемент от културната свързаност между отделните обществени групи, към която държавата трябва да насочи усилия, както и към мисията на читалищните дейци, така че да се чувстват оценени и подкрепени“, подчерта още президентът.

Времето