Министър Шалапатова И Посланикът На Монголия Обсъдиха Възможностите За Сътрудничество Между Двете Държави

Министър Шалапатова И Посланикът На Монголия Обсъдиха Възможностите За Сътрудничество Между Двете Държави

Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова и заместник-министърът Николай Найденов обсъдиха с посланика на Монголия в Българияг-жа Лхагвасурен Саянаа, възможностите за развитие на двустранното сътрудничество между двете държави в областта на труда и социалната политика.

Двустранните отношения между двете държави се основават на подписания на 23 юни 2004 г. в София Меморандум за сътрудничество между Министерството на труда и социалната политика (МТСП) на България и Министерството на социалните грижи и труда на Монголия. Той предвижда съвместни действия в областта на заетостта, труда и социалната закрила, подкрепа на партньорството между неправителствени организации, работещи в областта на социалната защита и правата на жените, младежите и други уязвими социални групи, както и насърчаване на различни дейности от взаимен интерес в трудовия и социалния сектор. „България цени отношенията си с Монголия, основани на дългогодишни традиции на приятелство и сътрудничество, както и на споделени ценности като демокрация и зачитане на човешките права“, отбеляза министър Шалапатова.

Заместник-министър Николай Найденов посочи успешни примери за сътрудничеството между двете страни, сред които обменът на студенти. „В България в момента учат монголски студенти в областта на аграрните науки по линия на Споразумение между образователните министерства на двете държави“, отбеляза той.

В отговор на интереса на г-жа Саянаа към политиките за защитата правата на децата министър Иванка Шалапатова предложи да бъде организирана програма с участието на монголски специалисти, която да включва посещение в България с учебна цел и на терен. „В България действа и актуалният Закон за социалните услуги, който също е постижение в българската социална политика. Агенцията за качеството на социалните услуги предлага ефективен контрол на качеството и съдейства за доброто функциониране на системата. Горепосоченият опит и добри практики биха били от полза на монголската страна“, заяви министър Шалапатова. Тя изрази готовност и за организиране на среща на посланик Саянаа с представители на Държавната агенция за закрила на детето.

Като допълнителни действия за засилване на двустранното сътрудничество министър Шалапатова предложи съдействие за организиране на среща за обсъждане на въпроси от взаимен интерес и в сферата на труда, в която да се включат представители на Агенцията по заетостта и дирекция „Политика на пазара на труда“ в МТСП.

Времето