Ръководителят на делегацията на Народното събрание в Интерпарламентарната асамблея по православие Радомир Чолаков беше избран за член на изпълнителния орган на организацията

Ръководителят на делегацията на Народното събрание в Интерпарламентарната асамблея по православие Радомир Чолаков беше избран за член на изпълнителния орган на организацията

Ръководителят на делегацията на Народното събрание в Интерпарламентарната асамблея по православие (ИАП) Радомир Чолаков беше избран за член на изпълнителния орган на организацията от Генералната асамблея на ИАП. На редовното общо събрание на организацията от 29 юни до 2 юли в Гърция беше отбелязана 30-ата годишнина от създаването на ИАП.


Във форума участваха ръководителят на делегацията на Народното събрание в ИАП Радомир Чолаков и народният представител Христо Даскалов. Поздравителен адрес по случай годишнината от създаването на организацията беше изпратен от председателя на Народното събрание Росен Желязков.


Предложението за включване на Радомир Чолаков, като член на Международния секретариат, беше направено от постоянния съветник и учредител на ИАП Костас Мигдалис, който изрази надежда, че в негово лице България ще има проактивна и ангажирана позиция в международната организация.


За пръв път в историята на ИАП, която от създаването си се председателства от депутат от Държавната дума на Руската федерация, за неин председател беше избран представител на друга държава – Евгений Чиквин, депутат в Сейма на Полша. В седемчленния Международен секретариат бяха избрани представители на парламентите на България, Армения, Грузия, Румъния, Сърбия и Йордания, а за позицията на генерален секретар, която традиционно се заема от представител на парламента на Гърция, бе потвърден мандата на Максимос Харакопулос.


Сред основните теми, обсъдени на Генералната асамблея на ИАП, бяха новите предизвикателства и перспективи и ролята на християнските ценности в Европа и в света. Беше подчертана необходимостта от интензивен междупарламентарен обмен и диалог по тези въпроси.


Общото събрание избра нарочна комисия, която да предложи изменения на устава на ИАП, като беше препоръчано да бъдат ревизирани досегашните текстове, предвиждащи специални права за представители на руската Държавна дума, както и да се обмисли отварянето на организацията към по-широко участие на представители на държави, в които има православни общности, независимо от парламентарното им представителство.


Интерпарламентарната Асамблея по Православие е учредена през 1993 г. в Ормилия (Халкидики) по инициатива на Парламента на Република Гърция. В момента в организацията членуват законодателните органи на над 30 страни от Централна и Източна Европа, Близкия Изток, Африка и Северна Америка. Основна цел на ИАП е да развива разнообразни политически и културни дейности за популяризиране на православното християнско наследство и неговия принос за глобалния диалог за мирно съвместно съществуване между народите. ИАП насърчава обмена и задълбочаването на сътрудничеството между участващите парламенти, както и с други международни организации, академични и духовни институции и личности, като работи интензивно за защитата на човешките права и насърчава обмена между парламентаристи от държави, в които православното наследство е част от традиционната култура, в търсенето на съвместни решения  на проблемите на съвременността.


Народното събрание на Република България е институционален член на Интерпарламентарния съюз по Православие от 1996 година.

 

Времето