Шалаптова: Мтсп Винаги Търси Варианти За По-Високи Доходи, Но При Гарантиране Стабилност На Осигурителната Система

Шалаптова: Мтсп Винаги Търси Варианти За По-Високи Доходи, Но При Гарантиране Стабилност На Осигурителната Система

„Паричните обезщетения, помощите и пенсиите имат съществено значение за запазване на жизнения стандарт на големи групи лица в уязвимо положение и са основният източник на доход за голяма част от безработните, майките, болните, децата с починали родители, хората с увреждания и пенсионерите. В тази връзка усилията на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) винаги са били насочени към намиране на варианти за повишаване на тези средства“, заяви министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова по време на обсъждането на проектите на закони на Националната здравноосигурителна каса, на държавното обществено осигуряване и на държавния бюджет за 2023 г. в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Шалапатова обаче обърна внимание, че тази цел трябва да бъде съобразена с финансовите възможности на бюджета на държавното обществено осигуряване в настоящия момент и да гарантира запазването на стабилността на осигурителната система в бъдеще. „Необходимо е да се приемат социално и финансово приемливи решения както за осигурените лица и пенсионерите, така и за бюджета на държавното обществено осигуряване. Министерството на труда и социалната политика подкрепя внесения за обсъждане проект на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2023 г., защото той осигурява този баланс“, сподели позицията на ведомството министър Шалапатова. На заседанието присъства лично и премиерът акад. Николай Денков.

Министърът допълни, че политиката на МТСП, както и на целия кабинет, е да се обърне сегашната тенденция за инвестиране в мерки, които са насочени повече към последиците от рисковете, вместо към превенцията: „В този смисъл в МТСП работим за хармонизиране и на всички останали социални мерки за излизане на хората от затруднено положение и от пълната им зависимост от социални плащания“.

 

Министърът на финансите Асен Василев, който представи проекта на Закона за държавния бюджет за 2023 г., информира на заседанието на НСТС, че от септември м.г. в Националната агенция за приходите се събира информация за облагаемите и необлагаемите доходи на лицата. „Започна също интегрирането на системите и очакваме до края на 2023 г. да разполагаме с пълен набор от данни, което ще позволи един по-диференциран подход при формирането на бюджета на ДОО за 2024 г.“, съобщи Василев. Той подчерта, че с увеличението на минималната пенсия от 1 юли около един милион пенсионери са преминали над линията на бедност. Според него, благодарение на наличието на информационната база данни, от 2024 г. подкрепата за най-нискодоходната група пенсионери би могла да стане по-таргетирана и по-адекватна.

Времето