Министър Гвоздейков разпореди пълна проверка на хеликоптера, извършвал полети на опасна височина над плаж „Градина“ тази сутрин

Министър Гвоздейков разпореди пълна проверка на хеликоптера, извършвал полети на опасна височина над плаж „Градина“ тази сутрин

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков определи ситуацията като недопустима и разпореди да бъде направена пълна проверка на хеликоптера и оператора, извършвал полети тази сутрин над плаж „Градина“. От получените сигнали и видеоматериали е видно, че хеликоптерът лети изключително ниско над земята, а едновременно с това от него се показват хора, които са извън кабината на хеликоптера и изхвърлят предмети по плажа. По информация на очевидци, полетът е извършен тази сутрин около 5.20 часа.
Съгласно изискванията, летателното средство трябва да лети на минимум 1000 фута или 300 метра над земята или сградите, което в този случай е видно, че не е спазено. Друго нарушение е свързано с това, че е забранено изхвърляне на предмети от борда на летателното средство.
Първоначалната проверка на ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ показва, че пилотът е Веселин Стоянов, а за конкретния полет няма издадено разрешение. По-късно в същия ден пилотът е информирал за полет от Приморско до Балчик, но за ранния полет не е дал никаква информация.
Предстои да бъде извършена обстойна проверка и ако бъдат установени нарушения, ще се разгледа отнемането на лиценза на пилота и на авиационния оператор.Преди седмица отворихме първите процедури за кандидатстване по Програма „Транспортна свързаност“. Инвестициите са на стойност над 2,9 млрд. лв. и ще бъдат насочени към големите пътни и железопътни инфраструктурни проекти. Това каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков в своето изказване на Софийския икономически форум, който се провежда днес в София.
 

Водещи новини

Времето