Заместник-началниците на отбраната на страните от Югоизточна Европа обсъдиха възможностите за развитие на сътрудничеството в областта на отбраната

Заместник-началниците на отбраната на страните от Югоизточна Европа обсъдиха възможностите за развитие на сътрудничеството в областта на отбраната
Традиционна годишна среща на заместник-началниците на отбраната на държавите-участнички в Процеса SEDM (South-Eastern Europe Defence Ministerial Process DCHOD Meeting) се проведе днес, 21 юни, в Рим, Италия. Домакин на събитието беше заместник-началникът на отбраната на Италия генерал-лейтенант Кармине Масиелло.

Срещата беше открита с видео обръщение от заместник-министъра на отбраната на Република България и председател на Процеса SEDM Атанас Запрянов. „Войната в Украйна има потенциала да дестабилизира сериозно сигурността и стабилността не само в региона, но и в Европа. Тя вече предизвика сериозна военна, хуманитарна, енергийна, финансова и екологична криза в световен мащаб. В тази връзка бих искал да повторя нашата обща позиция, единодушно изразена на срещата на министрите на отбраната в София през ноември 2022 г. Ние осъждаме използването на сила за разрешаване на международни спорове, както в този случай, така и във всички останали, навсякъде по света. Призоваваме Русия незабавно да прекрати военната си офанзива, да спре насилието и да изтегли войските си от украинска територия. Ние ще продължим да подкрепяме усилията на Украйна за възстановяване на нейния суверенитет и териториална цялост, докато това е необходимо“, заяви във видео обръщението си заместник-министър Запрянов.

Във форума участваха заместник-началници на отбраната и техни представители от страните-членки на SEDM, командирът на многонационалната бригада „Югоизточна Европа“ (SEEBRIG), представители на Центъра за сътрудничество в сигурността (RACVIAC) и Програмата на ООН за развитие (UNDP/SEESAC). Българската делегация беше водена от заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов.

„Развитието на процеса SEDM ще допринесе за укрепване на доверието и ще засили допълнително военното сътрудничество между участващите страни“, отбеляза в изказването си генерал-лейтенант Михаил Попов. Той посочи необходимостта от идентифициране на нови възможности за повишаване на ефективността и ефикасността на сътрудничеството в областта на отбраната, което допринася за стабилността в региона. „Процесът SEDM е добър пример за конструктивно военно сътрудничество, което развива доверие, толерантност и разбирателство между всички държави-членки и изисква обединение пред предизвикателствата, за да се насърчи сигурността и стабилността в Югоизточна Европа“, заяви генерал-лейтенант Попов.

Участниците във форума, ръководен от директора на Секретариата на SEDM Даниела Григорова - началник на отдел „Двустранно и регионално сътрудничество“ в дирекция „Отбранителна политика и планиране“ – МО, обсъдиха постигнатия напредък и възможностите за по-нататъшно развитие на SEDM, както и други актуални въпроси на регионалното сътрудничество в областта на сигурността и отбраната.

Директорът на Секретариата на SEDM Даниела Григорова и командирът на SEEBRIG бригаден генерал Митруцикос изнесоха презентации за дейностите, реализирани в периода от предходната среща на заместник-началниците на отбраната, проведена през юни 2022 г.

В своите изказвания ръководителите на националните делегации на страните-членки запознаха участниците в срещата с позициите на своите държави по обстановката в Украйна. Във всички изказвания беше осъдена агресията на Руската федерация и бяха отправени призиви за незабавно прекратяване на военните действия и изтегляне на руските войски от територията на Украйна.

В края на срещата беше приета съвместна декларация на заместник-началниците на отбраната. Договорено беше провеждането на следващата среща в този формат в средата на 2024 г. в Турция.

Срещите на заместник-началниците на отбраната на държавите от Югоизточна Европа са важна част от Процеса SEDM и се провеждат ежегодно в една от страните-членки на ротационен принцип. Те са ефективен механизъм за повишаване на регионалната сигурност и са един от най-важните форуми за регионално сътрудничество в областта на сигурността и отбраната. Това е последната среща на високо равнище, организирана в рамките на българското ротационно председателство на Процеса SEDM, което приключва на 1 юли тази година.