Признателност за седем доброволци от Съединение, помогнали в издирването на техен възрастен съгражданин ​

Признателност за седем доброволци от Съединение, помогнали в издирването на техен възрастен съгражданин ​

За доблестната си постъпка и спасения човешки живот днес младите мъже получиха отличия от директора на ОДМВР - Пловдив и кмета на Община Съединение

Седмината, сред които и две 16-годишни момчета, са част от местния клуб „Live to ride” в Съединение, които покоряват труднодостъпни терени с кросовите си мотори. Оказва се обаче, че освен любовта към спорта и екстремните преживявания, младите хора се отличават и с големи сърца и съпричастност.  Благодарение на тези техни качества и активната им помощ в издирвателна акция на полицията, е спасен човешки живот. 

Около 10 часа на 23 май т.г. в полицейския участък в Съединение потърсили помощ близки на 77-годишен жител, след като цяло денонощие възрастният човек бил в неизвестност. В обясненията си притеснените роднини посочили, че предната сутрин пенсионерът потеглил с малогабаритния си трактор към хисарското село Мало Крушево, за да напълни туби с вода и от тогава не се е върнал. Мъжът е обявен за местно издирване, а сформирани екипи от РУ-Труд предприели необходимите действия за установяване на местонахождението му. Изяснено е, че преминавайки с превозното си средство през село Драгомир, той действително се е насочил към село Мало Крушево, но по черен път, където следите му се губят в пресечената местност с дерета и хиляди декари лозови насаждения, а обилните дъждове допълнително затрудняват издирвателната акция. Въпреки това, започва обход – пешеходно и с автомобили, на разделения на няколко зони терен. В действията се включват  служебни полицейски кучета, използва се и дрон, но двудневните усилия на служителите на реда са без резултат. Притеснението от напредването на времето провокират полицаите да потърсят помощ от представители на местния мото клуб. От там веднага откликват осем водачи на кросови мотоциклети, които методично преминават през разширения периметър на търсенето. Така, на около 10 километра от първоначалния маршрут, в землището на село Правище, доброволците откриват възрастния човек със занижени жизнени функции в резултат на дългия престой на открито и обезводняване. 77-годишният мъж веднага е транспортиран в болница, където по-късно състоянието му е стабилизирано. Пред полицейските служители той обяснява, че объркал пътя, решил да тръгне пеша към вкъщи, но отново поел в грешна посока и се загубил.

Връчвайки на доброволците почетна грамота и знак на ОДМВР – Пловдив, старши комисар Васил Костадинов изрази възхищението си от хора като тях, които приемат присърце да подадат ръка в тежък момент на някого. Цялото ни общество има нужда от подобни доблестни постъпки, за да се възвърне вярата в доброто, а без помощта на гражданите институциите не могат да се справят сами в подобни ситуации, подчерта директорът на полицията. Думи на благодарност за съдействието и добрата координация той отправи и към местната власт от община Съединение, на чиято територия бе осъществена спасителната акция.

Персонална благодарност младите мъже получиха и от кмета на Община Съединение Атанас Балкански.

Голямата признателност е за Теодор Александров, на 25 г.; Стоил Влашки, на 37 г.; Любен Алов, на 16 г., Стоил Вълов, на 21 г., Ангел Калпаков, на 33 г., Пламен Попов, на 16 г. и Лазар Белишки, на 19 г. 

Водещи новини

Времето