Западните Балкани, Украйна и други въпроси за сигурността бяха във фокуса на срещата между Мария Габриел и Жозеп Борел

Западните Балкани, Украйна и други въпроси за сигурността бяха във фокуса на срещата между Мария Габриел и Жозеп Борел

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел проведе среща с Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в Брюксел. Западните Балкани, Украйна и други въпроси за сигурността бяха във фокуса на срещата.

По време на разговора беше обсъдена европейската интеграция на държавите от Западните Балкани, която има ключово значение за стабилността и сигурността, както и за приобщаването на държавите от региона към европейските ценности и принципи. Споделено бе мнението, че партньорите от Западните Балкани трябва да отговорят на засиления ангажимент на ЕС, като покажат силна политическа воля и усилия за укрепване на добросъседските отношения и регионалното сътрудничество и за изпълнение на необходимите реформи по европейския си път на развитие. Жозеп Борел увери Мария Габриел, че той провежда двустранни разговори с властите на Република Северна Македония като ги насърчава за бързо приемане на промените в Конституцията на страната, необходими за напредъка по пътя за европейска интеграция. Мария Габриел подчерта, че България ще продължи конструктивния диалог с властите на Република Северна Македония. В по-широк план тя отбеляза ангажимента на страната ни за насърчаване на свързаността, усилията за израждане на капацитет и борбата с дезинформацията в региона на Западните Балкани.

В рамките на срещата между Мария Габриел и Жозеп Борел бе потвърдена силната подкрепа на ЕС за Украйна по всички направления в контекста на продължаващата руска агресия.

Сред темите на срещата бяха изпълнението на Стратегическия компас на ЕС в областта на сигурността и отбраната. Борел даде висока оценка за участието на България в отбранителните инициативи на Европейския съюз.

Водещи новини

Времето