Министър Богданов: Бизнесът има нужда от нови енергийни ресурси

Министър Богданов: Бизнесът има нужда от нови енергийни ресурси

Трябва да използваме абсолютно всички възможни източници, за да осигурим един плавен преход към нови енергийни ресурси, за да може бизнесът да работи в конкурентоспособна среда. Компаниите си поставят много амбициозни цели и държавата е тази, която трябва да осигури подходяща среда и законодателна рамка. Това каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов по време на тридневния форум “Зелена седмица 2023” (“Green Week 2023”) за зеления преход в страните от Централна и Източна Европа.Министър Богданов: Бизнесът има нужда от нови енергийни ресурси

В рамките на събитието министър Богданов отбеляза, че България е с едно от най-енергоемките и въглеродно интензивни производства. „Ситуацията се променя не само, защото сме поели конкретни ангажименти – бизнесът има нужда от нови енергийни ресурси”, заяви министърът по време на най-мащабния регионален форум за зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден.

„Ние можем да използваме момента, за да преструктурираме производствата си и да осигурим стабилност на бизнеса, каза още той и напомни, че 5,7 млрд. лева са отделени в Плана за възстановяване и устойчивост по линия на декарбонизация, кръгова и нисковъглеродна икономика. България се забави значително и този процес трябва да се рестартира, и ние трябва да наваксаме, за да не загубим регионалното си предимство като нетен износител на електроенергия“, обяви Богданов.

По думите му България разполага с различни ресурси, но някои от тях са сериозно забавени. Той посочи необходимостта от наваксване по Плана за справедлив преход и изтъкна, че ако да края на тази година страната ни не разработи териториалните планове за регионите може да загуби над 860 млн. евро – средства, насочени за създаване на подходяща инфраструктура, за да може бизнесът и държавата да постигат целите си за декарбонизация. Министърът каза също, че към момента Фондът за солидарност не функционира правилно. „Европа се забави с реакцията си и ние трябва да положим всички усилия да наваксаме, и България да заеме своето място в структурирането на такъв фонд“, добави Богданов.

Министърът на икономиката и индустрията посочи, че в последната година по време на срещите му с приоритетните инвеститори 100% от тях са изтъкнали нуждата от алтернативни източници на енергия. Той подчерта още, че включването на България в Европейския алианс за батерии е ключово. „Не само, защото това е среда, в която можем да работим заедно с нашите европейски партньори – да обменяме идеи, да работим над нови проекти, но това е средата, в която България може да допринесе с капацитетите, които ние вече сме изградили“, бе категоричен той. По думите му вече има активен диалог за използване на български капацитет за рециклиране на батерии и суровини. „Тук България също може да играе ключова роля и е изключително важно ние да продължим тази дискусия“, завърши той.