Съдийската колегия на ВСС единодушно избра Михаил Алексов за втори мандат председател на Районен съд – Перник

Съдийската колегия на ВСС единодушно избра Михаил Алексов за втори мандат председател на Районен съд – Перник

20 юни 2023 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно прие решение да назначи Михаил Алексов за втори мандат председател на Районен съд – Перник. Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от обявяването му.

Съдия Алексов има над 18 години юридически стаж. Кариерата му в органите на съдебната власт започва на 04.04.2005 г. като младши прокурор в Окръжна прокуратура – Перник. От 04.04.2007 г. до 16.12.2009 г. е прокурор в Районна прокуратура – Перник. В периода 16.12.2009 г. - 16.12.2014 г. е административен ръководител – председател на Районен съд – Трън, впоследствие до 01.04.2015 г. е негов и. ф. „административен ръководител“. В периода от 01.04.2015 г. до 02.10.2017 г. отново е председател на съда, а след това до 02.10.2022 г. е административен ръководител - председател на Районен съд – Перник, като към настоящия момент изпълнява функциите „председател“.

Мотивите на съдия Алексов да кандидатства за поста се базират на реалните достижения, постигнати съвместно с колектива, както и на натрупания от него управленски, административен, професионален и житейски опит. Като приоритетни цели за развитието на съда набелязва намаляване на времето за разглеждане на делата, респективно намаляване на забавянето им; повишаване качеството на съдебните актове; повишаване квалификацията на съдиите и съдебните служители; въвеждане на електронно правосъдие; намаляване натовареността на съдиите и служителите; подобряване на административната дейност на Районен съд – Перник и други. Кандидатът обръща внимание на значението на електронното призоваване и на разширяването на приложението на функционалностите за връчване на съдебни книжа чрез Единния портал за електронно правосъдие. Той посочва като добра практика приложението на модел за електронно уведомяване на вещи лица за възложена експертиза, при което се изпраща и електронната папка по делото. Според него следва да продължи периодичният анализ, обсъждане и обобщаване на съдебната практика, включително на срещи с останалите съдии в съдебния регион, с цел постигане на по-качествено правораздаване. Той ще насърчава съдиите и съдебните служители за участие в обучения, включително краткосрочни стажове. Споделя необходимост от провеждане на информационна кампания за популяризиране на ползите от медиацията, като алтернативен подход с множество предимства пред съдебния процес, включително по-бързо решаване на спора. За повишаване на качеството на обслужване на гражданите той предлага да се въведе система за резервиране на номер за подаване на документи на регистратура, която има и онлайн функционалност.

Въпроси към кандидата поставиха Цветинка Пашкунова, Атанаска Дишева и Олга Керелска - членове на ВСС, във връзка с ролята на административния ръководител при възникване на кризисни ситуации и отстояване на независимостта на съда; относно командироването на съдии и провеждания конкурс за преместване в Районен съд – Перник; подобряване на Единния портал за електронно правосъдие и на Единната информационна система на съдилищата.

Подкрепа заявиха Галина Захарова – председател на Върховния касационен съд, Цветинка Пашкунова и Даниела Марчева - членове на ВСС, които поставиха акцент на успешния му първи мандат като административен ръководител на Районен съд – Перник, каквито резултати сочат и извършените проверки от ИВСС и заявените становища в общото събрание на съдиите. Обърнато бе внимание, на споделеното от тях впечатление за създадения в съда дух на разбирателство и доверие, както и за качествата на кандидата - енергичност, всеотдайност и диалогичност. Посочено бе, че той е иновативен и проактивен, с отлична професионална подготовка и умение да формира управленски решения в кризисни ситуации.