Съдийската колегия на ВСС единодушно избра Мартина Кирова за административен ръководител на Районен съд – Елхово

Съдийската колегия на ВСС единодушно избра Мартина Кирова за административен ръководител на Районен съд – Елхово

20 юни 2023 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет взе единодушно решение за назначаване на Мартина Кирова на длъжността „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Елхово. Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от обявяването му.

Тя има над 24 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Професионалната ѝ кариера започва на 29.07.1999 г. като съдия в Районен съд – Елхово. В периода 07.10. – 31.12.2019 г., 15.06. – 01.12.2020 г. и 03.05. – 28.07.2022 г. е командирована в Окръжен съд – Ямбол, а от 29.07.2022 г. и към момента е изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на съда. Мотивирана е да заеме поста от натрупания професионален опит, изградените неразривна връзка с дейността и проблемите на Районен съд – Елхово и добри отношения с неговия колектив. Въз основа на постигнатите много добри резултати в управлението на съда, в правораздавателната дейност и в работата на администрацията му, съдия Кирова набелязва като основна цел отстояването и надграждането на постигнатите резултати, запазване на въведените от предходното управление добри практики, усъвършенстване на дейността на съда за постигане на ефективно, срочно, качествено и достъпно правосъдие. Предвид това тя ще съдейства за въвеждането на специализация на съдиите по материя на разглежданите дела, което ще доведе до подобряване на срочността и качеството на осъществяваната правораздавателна дейност, и ще допринесе за постигане на максимално равновесие между броя на разпределяните им дела. За осигуряване на равномерна натовареност на съдиите се предлага разпределението на делата да се извършва от дежурен съдия по предварително утвърден график. Създадената организация за разпределяне на дежурствата ще бъде усъвършенствана с предварителното им съгласуване от общото събрание на съдиите. Кандидатът обръща внимание на съществуващата добра практика за осъществяване на текущ контрол за просрочените съдебни актове от специална комисия, чийто констатации се обсъждат ежемесечно от магистратите. Съдия Кирова поставя акцент върху провежданите общи събрания на съдиите за анализ, обобщаване и уеднаквяване на практиката на съда, и предвижда засилване на тяхната роля при вземане на управленски решения. Сред нейните приоритети са предоставяне на ефективното административно обслужване на гражданите, целесъобразно управление на бюджета, подобряване на материално-битовите условия с изграждане на рампа за хора с намалена подвижност, както и поддържането на активни работни отношения с другите правораздавателни институции и други, имащи отношение към дейността на съда.

Въпроси към кандидата поставиха Олга Керелска и Драгомир Кояджиков - членове на ВСС, и Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, за проведеното миналата година обсъждане на възможностите за реформа на съдебната карта в съдебния район на Районен съд – Елхово и Районен съд – Тополовград, взаимодействието с Административен съд – Ямбол като по-горна инстанция, и за ефекта от приложени в съда мерки за подобряване на срочността на разглеждане на делата.

Подкрепа заявиха Цветинка Пашкунова – член на ВСС, и Галина Захарова – председател на Върховния касационен съд, като посочиха притежавания от кандидата професионален стаж, много добра атестационна оценка, безупречно и диалогично поведение. Обърнато бе внимание на подкрепата на общото събрание, на което съдиите посочват създадената от съдия Кирова като изпълняващ функциите „председател“ спокойна работна обстановка, и заявяват убеденост, че тя ще се справи с ръководството на съда. Посочена бе и представената концепция, с откроена роля на общото събрание и специфичното отношение на административния ръководител при отчитане на становищата на магистратите.