Фандъкова: В ковид пандемията общините останахме най-близо до хората, успяхме да превърнем указанията за действия в адекватни решения

Фандъкова: В ковид пандемията общините останахме най-близо до хората, успяхме да превърнем указанията за действия в адекватни решения

 

"Само три месеца след началото на мандата се наложи да преосмислим всичко, ние трябваше да се справим, защото хората разчитаха на местната власт. В годината на ковид пандемия общините останахме най-близо до гражданите, успяхме да реагираме най-бързо и да превърнем указанията за действия в адекватни решения. Ние, кметовете имаме свой поглед към тези изпитания – в тях търсим новите възможности. И ако трябва да откроя главното, то е, че кризата фокусира погледа на властта към хората." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на заключителната конференция на НСОРБ за общинския мандат 2019 – 2023 г.

Столичният кмет говори пред своите колеги на тема „Пандемията – силата на общността и умението ни да се справяме заедно“.

"Пандемията подложи на изпитание нашата издръжливост – и в пряк и в преносен смисъл. Но тя отключи мощен порив на съпричастност, активира хиляди доброволци във всяка българска община, превърна социалната отговорност във водещ мотив на корпоративната култура за много компании", посочи също Фандъкова.

Кметът на София каза още – „Пандемията ни даде изключително ценен урок – как можем да си помагаме, да разчитаме на непознатите, които бедствието превърна в близки.“ Тя благодари искрено от свое име и от името на своите колеги на всички доброволци. Повече от 3 600 доброволци бяха активирани от общините в подкрепа на мерките за справяне с пандемията. Екипът на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община бе сред първите във всички невралгични точки. Кметът Фандъкова благодари от името на всички кметове на г-н Красимир Димитров и неговия екип. Затова е важно и в ежедневната си работа да запазим енергията на гражданската активност и да я насочим правилно. По думите на кмета Фандъкова все по-голяма част от дейностите на общините са пряко обвързани с активното участие на гражданите. Функциите на общините отдавна надхвърлят тясно административните процеси и работата на терен, а взаимодействието с гражданите е един от най-важните механизми за успех.

Пандемията изправи общините през първите месеци на този тежък мандат пред финансови трудности. Постъпленията от собствени приходи на общините спаднаха с 41%, с 45% намаляха данъчните приходи.

По думите на кмета Фандъкова големите общини още не можем да се справим с финансовия колапс на градския транспорт, който причини ковид. Загубите в обществения транспорт достигнаха огромни размери, а щетите от отменени и нереализирани спортни, културни и други прояви дори не могат да бъдат изчислени.

Ковидпандемията насочи погледа на обществото към проблемите на българското здравеопазване. Общините мобилизираха всички възможни резерви в бюджетите си, за да създадат необходимите условия за лечение на заразени с вируса на ковид.

Въвеждането на облекчения за бизнеса, който се оказа под най-голям натиск заради изолацията, бе едно от най-важните решения в условията на криза. София беше първата община, която взе решение за предоставянето на облекчения за малкия и среден бизнес и за културните и творчески индустрии.

Управлението на ковидкризата бе един от най-ярките примери за необходимостта от добра координация между различните нива на управление. Да, всички решения се вземаха на ниво Министерски съвет, ресорни министерства, по препоръка на Националния оперативен щаб, но тяхното практическо прилагане се осъществяваше от кметовете по места. Пандемията ни показа, че когато има воля, държавата може да функционира като единен механизъм, в който централните институции и местната власт функционират във взаимодействие. Това е важен урок както за нас, така и за бъдещите управления на страната, каза също кметът Фандъкова.

Водещи новини

Времето