Министър-председателите Борисов и Джентилони са единодушни за перспективата за Западните Балкани

Министър-председателите Борисов и Джентилони са единодушни за перспективата за Западните Балкани

Перспективата пред Западните Балкани, опазването на границите на ЕС и подобряването на икономическите отношения между България и Италия бяха във фокуса на официалното посещение на премира Бойко Борисов в Рим, където е по покана на италианския министър-председател Паоло Джентилони. Двамата обсъдиха двустранните отношения, както и партньорството си в ЕС.

 

Джентилони заяви, че на базата на добрите икономически отношения може да се говори за още инвестиции в България и посочи, че като държави-членки на ЕС България и Италия имат общи геополитически интереси. Той изрично подчерта, че България поема Председателството на ЕС в труден и важен за Съюза момент, в който премиерът Борисов може да има много полезна роля. „ЕС е изправен пред Брекзит и ще трябва да покажем своето единство“, каза италианският министър-председател.

 

Паоло Джентилони посочи също, че в разговорите е разгледана позицията на ЕС и държавите-членки по въпроса с овладяването на мигрантската криза и оцени високо усилията на България за справяне с натиска по външните за ЕС граници, въпреки че не е в Шенгенското пространство, в което заслужава да бъде.

 

Той допълни още, че с Борисов имат обща позиция за развитие на отношенията на ЕС със страните от Западните Балкани. Като подчерта експертизата на България за региона и предстоящата през май среща на върха ЕС-Западни Балкани, той изрази очакването си за напредък на процеса на евроинтеграция.

 

Премиерът Бойко Борисов припомни, че за първи път темата за перспективата пред Западните Балкани беше представена на европейските лидери в Триест през юли, по време на заседание на страните от Берлинския процес. Той призова максимално да се възползваме от инерцията, набрана от обсъжданията по темата там. „До срещата на върха през май 2018 имаме много работа по темата Западни Балкани, но веднага може да започнем с инфраструктурата в района – коридор №8, присъединяването с жп линии, магистрали, което създава нови възможности за бизнеса. Всички, които искаме да гарантираме на Балканите сигурност, трябва да започнем оттук, без да си поставяме грандиозни цели“, коментира Бойко Борисов.

 

Той посочи, че сегашната политика по отношение на мигрантите не може да продължи и европейската дипломация търпи упреци в това отношение. „Вчера в Сочи Путин и Ердоган решават бъдещето на Сирия – къде са европейските политици? Не може само да понасяме кризите, които ние не създаваме, само поемаме пасивите. Правилният път е затваряне на външните граници и подпомагане на страните от крайната линия. Всички, които бягат от войната, ще

Времето