Министър Меджидиев: Министерството ще съдейства за реновирането на вътрешното отделение и на отделенията по пулмология и по ортопедия в МБАЛ Разград

Министър Меджидиев: Министерството ще съдейства за реновирането на вътрешното отделение и на отделенията по пулмология и по ортопедия в МБАЛ Разград

„Министерството на здравеопазването поема ангажимент да съдейства за реновирането на вътрешното отделение и на отделенията по пулмология и по ортопедия на МБАЛ „Св. Иван Рилски – Разград“. Отделно от това ще положим усилия под формата на дарение от Европа да бъдат осигурени легла и друго обзавеждане за болничните стаи.“ Това посочи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев пред журналисти в областния град, след като на място се запозна със състоянието на лечебното заведение. „Приоритет остава изпълнението на големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ и в частност строително-ремонтните дейности, касаещи спешното отделение на разградската болница и ЦСМП Разград“, коментира още министърът.

Здравният министър съобщи, че Разград е втората област след Добрич, в която ще бъде реализирана инициативата мобилни медицински екипи да извършват консултации в отдалечените и труднодостъпни населени места в областта, където достъпът до здравни грижи е затруднен или липсват медицински специалисти. До решението се стигна след проведена по-рано днес среща между министър Меджидиев, изпълнителния директор на МБАЛ „Св. Иван Рилски – Разград“ д-р Станимир Георгиев, кмета на Разград Денчо Бояджиев и областния управител Драгомир Златев. Изготвянето на графиците за мобилните екипи ще започне в началото на идната седмица, а очакванията са прегледите в малки населени места да бъдат факт още в средата на следващия месец.

Пред журналисти в областния град здравният министър припомни, че приетите промени в Закона за лечебните заведения дават правната възможност областните болници да получават допълнително финансиране от държавния бюджет на основание конкретни критерии. По този начин на лечебните заведения, като това в Разград, ще бъде осигурен допълнителен финансов ресурс, извън средствата от НЗОК. Това ще се случи на база конкретни критерии, сред които са брой на обслужваното население, брой на преминалите пациенти и др. Критериите са заложени в проект на Наредба, чието обществено обсъждане приключва в понеделник, обясни още д-р Меджидиев.  

По-рано днес министърът на здравеопазването откри двудневното Национално работно съвещание по държавен здравен контрол, което се провежда в Албена. Събитието събира на едно място служители от всички регионални здравни инспекции в страната, представители на национални центрове, на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, на „Информационно обслужване“ АД и директори на лечебни заведения.

Времето