Районна прокуратура - Хасково привлече като обвиняем турски гражданин за недекларирана валута за общо 3 056 698 лева, открита в лек автомобил на ГКПП - Капитан Андреево

Районна прокуратура - Хасково привлече като обвиняем турски гражданин за недекларирана валута за общо 3 056 698 лева, открита в лек автомобил на ГКПП - Капитан Андреево

Районна прокуратура-Хасково - Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство М.Г., на 41 г., турски гражданин, за това, че на 23 март 2023 г. на ГКПП-Капитан Андреево при излизане от България за Турция, не изпълнил задължението си да декларира писмено пред митническите органи пренасяната валута през границата на страната, която е външна за Европейския съюз, и стойността на паричните средства е в особено големи размери. Престъплението е квалифицирано по чл.251, ал.1 от Наказателния кодекс.

На 23 март 2023 г. на ГКПП-Капитан Андреево за излизане от България в посока към Турция пристигнал лек автомобил с румънска регистрация, управляван от М.Г. Той пътувал от Румъния за Турция през България. При извършена проверка под предните седалки и между предната и задната седалки митническите служители от Териториална дирекция Митница Бургас при Агенция „Митници“ открили осем полиетиленови плика, съдържащи еврови банкноти с различен номинал. Недекларираните парични средства са в размер на 1 562 865 евро с българска равностойност около 3 056 698 лева.

Обвиняемият М.Г. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия случая прокурор. Работата по бързото производство продължава под надзора и ръководството на прокурор от Районна прокуратура-Хасково.

Подробности по случая бяха представени днес на съвместен брифинг на Районна прокуратура-Хасково и Агенция „Митници“. В него участваха Мария Кирилова, заместник-районен прокурор на гр. Хасково и Георги Господинов, началник на Митнически пункт - Капитан Андреево.

Времето