Стартира Нова Европейска Инициатива – Ден На Европейските Автори

Стартира Нова Европейска Инициатива – Ден На Европейските Автори


  Европейската комисия, с подкрепата на Националните агенции на страните членки, стартира нова европейска инициатива – Ден на европейските автори. Тя ще се проведе за първи път на 27 март 2023г. и след това ежегодно – в последния понеделник от месец март, за да насърчава четенето, като приоритет са младите хора.

  Изграден върху голямото многообразие от различни инициативи, съществуващи в страните членки, този общоевропейски празник има за цел да обедини книгите и образователния сектор, стремейки се да свърже отново европейските хора с четенето и да им помогне да открият европейската литература и нейното езиково и културно многообразие.

  С Деня на европейските автори се цели да бъде откроена литературата като начин за представяне пред младите хора на богатствата на европейската култура, както и като инструмент за индивидуално придобиване на умения, допринасящи за предоставянето на учещите на подходящи способи чрез четене да се ангажират с текущи социални и лични предизвикателства.

  На 27 март 2023 г. средните училища в страните членки са поканени чрез четене на глас да отбележат Деня на европейските автори.

  Всички средни училища в България са поканени да се включат в новата инициатива по някой от следните начини:

·        -  Да поканят автор или известна личност, който да чете пред тях на глас;

·        -  Да поканят представител на книгоиздателския сектор, който да представи различните професии в книгоиздаването (писател, илюстратор, преводач, редактор и т.н.), като по този начин разширят представата за професиите, свързани със създаването на книгата;

·        -   Да проведат поне един час, по време на който да четат на глас.

 

  Това ще бъде една прекрасна възможност за училищата в Европейския съюз да споделят този момент и да го изживеят заедно.



Водещи новини

Времето