Българска Изложба В Парламента На Федерална Провинция Саксония- Анхалт

Българска Изложба В Парламента На Федерална Провинция Саксония- Анхалт


  Изложбата „Реалност и мистика – избрано от фондовете на СГХГ“ гостува в Парламента на германската федерална провинция Саксония-Анхалт до 16 април 2023 година. Тя беше открита на 15 март 2023 г.  от г-жа Елена Шекерлетова – извънреден и пълномощен посланик на Република България във ФРГ, и председателя на парламента на провинцията д-р Гунар Шеленбергер. Изложбата е част от поредицата на Софийска градска художествена галерия „Другото око”.  В  нея се представят експозиции по идеи и селекция на външни куратори, които не се занимават професионално с галерийна дейност. Куратор на изложбата е Георги Войнов, икономист и дългогодишен колекционер на съвременно изкуство. С подбора си на творби от графичната колекция на галерията той насочва вниманието на зрителя към реалността и мистиката в произведенията на четирима художници от различни поколения, с различни изобразителни принципи и естетика – Николай Майсторов, Веселин Стайков, Румен Скорчев и Преслав Кършовски. Организатори на изложбата са Българският културен институт в Берлин и Софийска градска художествена галерия.

  В своята реч посланик Шекерлетова подчерта дългогодишните много добри отношения между България и провинция Саксония-Анхалт. Тя благодари д-р Шеленбергер за поканата България да бъде първата страна, която представя свои творци в парламента на Саксония-Анхалт и подчерта, че настоящата изложба е специално съобразена със спецификата на изложбените пространства на парламента. Тя изказа благодарност и на г-жа Аделина Филева – директор на СГХГ и на г-н Борислав Петранов – директор на Българския културен институт в Берлин, за организацията и осъществяването на този проект.

  Д-р Шеленбергер също подчерта, че между България и провинция Саксония-Анхалт съществуват дългогодишни и многостранни отношения и, разбира се, едни от тях са тези в областта на културата и образованието. Така че не случайно е решението с България да се даде начало на представянето на творци от други страни в парламента на Саксония-Анхалт. „Тази прекрасна изложба е в резултат на многогодишно сътрудничество в областта на културата между Саксония-Анхалт, Посолството на България в Германия и Българския културен институт в Берлин” – каза д-р Шеленбергер. Той благодари на своя екип, на СГХГ в лицето на присъстващите - д-р Станислава Николова – ко-куратор на изложбата, г-жа Илинка Чергарова и г-жа Светлана Христова, като специално отбеляза движещата роля на Българския културен институт в Берлин и неговия директор Борислав Петранов за реализацията на  изложбата „Реалност и мистика”.

  На откриването присъстваха много депутати, представители на бизнеса и българи, живеещи в Магдебург и други градове на провинция Саксония-Анхалт.  СГХГ и БКИ-Берлин са издали специален каталог на немски език, който съпътства изложбата. Всеки от гостите на откриването получи екземпляр.

 



Водещи новини

Времето