Проф. д-р инж. Стоян Братоев получи почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Балканската академия на науките и изкуствата

Проф. д-р инж. Стоян Братоев получи почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Балканската академия на науките и изкуствата

 

Балканската академия на науките и изкуствата връчи почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на проф. д-р инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на „Метрополитен“ ЕАД. Отличието бе връчено в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова от академик Михаил Киров, председател Балканската академия на науките и изкуствата.

За мен е огромна чест да работя с проф. Братоев в последните 15 години. Огромен е приносът му както за строителството на метрото в София, така и за науката. Всеки гост на София и жител на града може да види резултата от тази огромна работа, затова дейността на проф. Братоев е безспорен пример за приложна наука, каза кметът Фандъкова, която поздрави проф. Стоян Братоев.

София има 52 км метро, от които 42 км изградихме през последните 15 години. Този мащабен инженерен обект изградихме с 14 етапа на строителство, каза проф. Братоев. Успяхме да създадем и екип, който получи признание от много български и чуждестранни институции и организации, като директора на дирекция „Регионална политика“ към Европейската комисия г-жа Монфре, която тези дни нарече метрото един от знаковите проекти.

Проф.Братоев изказа благодарността си на колектива, с който работи, на кмета на София Фандъкова, на Управляващия орган на оперативните програми „Транспорт и транспортна инфраструктура“ и „Околна среда“, както и на предишните кметова на София, допринесли за изграждането на метрото. Много важно за развитието на метрото е и това, че то създаде и подготви кадри за строителството и експлоатацията, подчерта също проф. Братоев.

 

Фотограф: Десислава Кулелиева

 


Водещи новини

Времето