Работна визита на заместник-министър Велислава Петрова в Париж

Работна визита на заместник-министър Велислава Петрова в Париж

На 22 март 2023 г. заместник-министър Велислава Петрова бе на еднодневна работна визита в Париж. Проведени бяха срещи с държавния секретар по европейски въпроси в Министерство на Европа и външните работи г-жа Лоранс Бун и със заместник-директора на Правната дирекция в Секретариата на ОИСР Гита Котари. В рамките на срещата с френския държавен секретар бяха обсъдени актуални въпроси от европейския дневен ред и възможностите за по-тясно сътрудничество между България и Франция.

Особено внимание бе отделено на перспективите за сътрудничество в областта на отбраната и енергетиката и в частност ядрената енергетика, чиято приоритетност за стабилността и икономиката на двете страни, вкл. в контекста на амбициите на ЕС  за климатичната неутралност, бе препотвърдена по време на срещата. Обменени бяха виждания относно принципите на разширяването на ЕС и бъдещото на Европейската политическа общност, с оглед предстоящата среща на върха в Кишинев на 1 юни т.г. България информира за актуалните развития в процеса на присъединяване на страната ни към Шенгенското пространство, а френската страна потвърди твърдата си подкрепа по този въпрос. Обсъдени бяха и актуалните развития и предизвикателства, свързани с нелегалната миграция, и полаганите усилия за справяне с тях.

По време на разговорите в Секретариата на ОИСР беше обсъден процесът на присъединяване на България към организацията. Специално внимание беше отделено на укрепването на административния капацитет на страната ни за пълноценно участие в него. Двете страни обсъдиха и подготовката на посещението на Генералния секретар на ОИСР г-н Матиас Корман в София на 4 април 2023 г. за откриването на Икономическия преглед на ОИСР за България.