Министър Милков представи на пресконференция с вицепрезидента Илияна Йотова програмата за отбелязване на 30-годишнината от пълноправното членство на Република България във Франкофонията

Министър Милков представи на пресконференция с вицепрезидента Илияна Йотова програмата за отбелязване на 30-годишнината от пълноправното членство на Република България във Франкофонията

Министърът на външните работи Николай Милков участва днес в съвместна пресконференция с вицепрезидента на Република България, г-жа Илияна Йотова, на която двамата представиха програмата за отбелязване на 30-годишнината от пълноправното членство на Република България в Международната организация на Франкофонията (МОФ).

Отбелязването на годишнината се осъществява под патронажа на вицепрезидента Йотова, ще обхване цялата 2023 г. и е организирано от МВнР, в партньорство с други министерства, образователни и културни институции, сдружения с отношение към Франкофонията, както и посолствата на франкофонските държави, акредитирани у нас.

Министър Милков се спря на значението на Франкофонията като общност от държави, споделящи не само френския език, но и ценности като демокрация, върховенство на закона и права на човека. Министърът открои предимствата, които членството във Франкофонията предоставя в образованието, науката, устойчивото развитие, икономиката и политиката. Министър Милков изтъкна и значението на двете франкофонски структури, които имат седалище в София – Регионалният център на Франкофонията за Централна и Източна Европа (CREFECO) и Специализираният институт на Франкофонията за администрация и мениджмънт (ESFAM).

Министър Милков подчерта необходимостта от още по-активно използване на възможностите, които членството в МОФ разкриват пред страната ни и потвърди ангажиментите на Република България към целите и принципите на Франкофонията.

Програмата с инициативите за отбелязване на 30-та годишнина от пълноправното членство на Република България в Международната организация на Франкофонията можете да намерите ТУК.

Времето