Зам.-министър Димитър Данчев и представители на ОИСР обсъдиха икономическия напредък на страната

Зам.-министър Димитър Данчев и представители на ОИСР обсъдиха икономическия напредък на страната

Заместник-министърът на икономиката и индустрията Димитър Данчев се срещна с представители на Икономическата дирекция на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Срещата, която се проведе днес в Министерството, е във връзка с изготвянето на Икономическия преглед на Република България.

Димитър Данчев представи основните приоритети и мерките на Министерството за запазване на икономическия растеж, подобряване на бизнес климата, привличането на чуждестранни инвестиции и повишаване на доходите на българските граждани. „Основните области на въздействие за ограничаване на инфлацията, по които цялото правителство работи са мерки за подкрепа на гражданите и бизнеса срещу високите цени на електроенергията, диверсификация на доставките на природен газ, мерки за подкрепа на домакинствата и предприятията, увеличаване на минималната работна заплата“, обясни заместник-министър Данчев.

Той представи политиката на Министерството на икономиката и индустрията, насочена към привличане на повече инвеститори в сектори с висока добавена стойност, преодоляване на регионалните дисбаланси, постигане на устойчиво икономическо развитие и развитие на човешкия капитал. Димитър Данчев представи визията на министерството и на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД за развитие на индустриалните паркове и условията, които те предоставят на инвеститорите.

Високо оценяваме мерките, които правителството е предприело за намаляване на ефекта от кризата и подкрепа за хората, посочи Себастиан Барц, началник на отдел в Икономическа дирекция на ОИСР.

В срещата участваха Маргит Молнар, Майкъл Абендшайн и Звезделина Желязкова от бюрото, отговарящо за България към Икономическата дирекция на ОИСР, както и експерти от Министерство на икономиката и индустрията и Министерство на финансите.