КЗК санкционира „Бул Трейд Фактор“ ЕООД за увреждане на доброто име

КЗК санкционира „Бул Трейд Фактор“ ЕООД за увреждане на доброто име

Комисията за защита на конкуренцията установи извършено нарушение по чл. 30 от ЗЗК от страна на „Бул Трейд Фактор” ЕООД и наложи имуществена санкция в размер на 1 180 лева (0,5 % от оборота на дружеството за 2016 г.).

Производството е образувано по искане на „Роял Билд Груп“ ООД, гр. София с твърдения за извършени нарушения по чл. 30 и по чл.29 от ЗЗК от страна на „Бул Трейд Фактор“ ЕООД, гр. София и „Евтин Дом“ ЕООД, гр. София.

В хода на проучването по преписката, е установено, че в интернет пространството, на сайта на „Бул Трейд Фактор“ ЕООД: http://evtindom.eu е публикувано съобщение, че „Роял Билд Груп“ ООД копира технологията на строителство на своя конкурент. В процеса на разследване от ответното дружество не са предоставени надлежни доказателства за истинността на това твърдение.Така изнесеното съобщение е невярно и само по себе си внушава недобросъвестност от страна на молителя по преписката, състояща се в използване на нелоялни практики от негова страна при осъществяване на стопанската му дейност в ущърб на свой конкурент. Твърдението, достигащо чрез интернет до неограничен кръг потребители, уврежда доброто име и доверието към молителя и предоставяните от него услуги, като е от естество да засегне интересите му по неправомерен начин, повлиявайки върху потребителското търсене. 

Поради това Комисията приема, че е извършено нарушение по чл. 30 от ЗЗК от страна на „Бул Трейд Фактор“ ЕООД.

По отношение на „Евтин Дом“ ЕООД Комисията е установила липса на извършени нарушения.

Пълният текст на решението е достъпен в публичния електронен регистър на КЗК на интернет адрес: http://reg.cpc.bg/AllNewResolutions.aspx?dt=1&ot=2