Ирина Савина: Приветстваме и подкрепяме инициативи като „Изкуство за дипломация“

Ирина Савина: Приветстваме и подкрепяме инициативи като „Изкуство за дипломация“

 

„Инициативата „Изкуство за дипломация“ е чудесна възможност за жителите и гостите на столицата да се запознаят с богатото архитектурно и културно-историческо наследство на нашия град, както и да се докоснат до архитектурното наследство на много други градове“ Това заяви Ирина Савина, заместник-кмет на направление „Европейски политики, международна дейност и туризъм“ по време на откриването на обновената визия на трамвайна спирка на площад „Св. Неделя“, представяща снимка от Република Хърватска. Със съдействието на Посолството трамвайната спирка от днес е с фотография на Хърватския народен театър. Архитектурният шедьовър не е избран случайно. Той е проектиран от архитектите Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер, чието дело е и сградата на Народния театър „Иван Вазов“ в София.

Новата визия на спирката е част от инициативата „Изкуство за дипломация“, която се провежда под патронажа на кмета на столицата Йорданка Фандъкова.

На събитието присъстваха посланикът на Република Хърватска в България Н. Пр. Ясна Огняновац, кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков и художничката Петя Илиева, която е организатор на проекта.

По инициативата „Изкуство за дипломация“ до момента в София са с обновена визия 17 спирки със забележителности от Австрия, Швейцария, Италия, Португалия, Финландия, Грузия, Дания, Румъния, Чехия, Израел, Суверенен Малтийски Орден, Испания, Азербайджан, Индонезия, Република Хърватия.


Времето