ДЕЛЕГАЦИЯ НА КЕВР ЩЕ НАПРАВИ ОФИЦИАЛНО ПОСЕЩЕНИЕ В ТУРЦИЯ ПО ПОКАНА НА ТУРСКИЯ ЕНЕРГИЕН РЕГУЛАТОР (EMRA)

ДЕЛЕГАЦИЯ НА КЕВР ЩЕ НАПРАВИ ОФИЦИАЛНО ПОСЕЩЕНИЕ В ТУРЦИЯ ПО ПОКАНА НА ТУРСКИЯ ЕНЕРГИЕН РЕГУЛАТОР (EMRA)

С Регулаторния орган за енергийни пазари на Република Турция ще бъдат обсъдени перспективите за развитие и интеграция на регионалните пазари на електроенергия и природен газ

 

     От 25 до 27 октомври 2017 г. делегация на Комисията за енергийно и водно регулиране ще направи официално посещение в Република Турция по покана на Регулаторния орган за енергийния пазар (EMRA). Ръководител на българската делегация е председателят на КЕВР доц. Иван Иванов и в състава й участват членовете на Комисията Евгения Харитонова, Александър Йорданов, Валентин Петков, Ремзи Осман и Владко Владимиров.

    Целта на визитата е задълбочаване на сътрудничеството между КЕВР и EMRA в областта на регулаторната дейност и обмяната на регулаторни практики. Двете делегации ще обсъдят рамките на споразумение за сътрудничество между Комисията за енергийно и водно регулиране и Регулаторния орган за енергийния пазар на Република Турция, което предстои да бъде подписано до края на годината.

    По време на разговорите ще бъдат дискутирани възможностите за ускоряване интеграцията на регионалните пазари на електроенергия и природен газ.  В тази връзка българската делегация ще изнесе презентация за нормативната регулаторна рамка, функционирането и перспективите за либерализацията и интеграцията на българския пазар на природен газ с европейския и регионален пазар. Програмата на посещението предвижда също среща с Парламентарната комисия по енергетика, индустрия и търговия, както и посещения в Истанбул на Енергийната борса (EXIT) и в Организацията за черноморско икономическо сътрудничество.  

     Визитата в Република Турция е продължение на провежданата от КЕВР политика на разширяване и активизиране на взаимодействието с енергийните регулатори в региона на Балканите. През 2016 г. Комисията подписа двустранни споразумения за сътрудничество с енергийните регулатори на Румъния и на Гърция, а в рамките на проведените през м. септември т.г. официални посещения в Западните Балкани бяха сключени споразумения с регулаторите на Република Македония и Черна гора.  КЕВР има подписани споразумения за сътрудничество и с водните регулатори на Косово и Албания.